Skip to main content
közigazgatási informatika

Neelie Kroes: „e-kormányzat vízióm és annak megvalósítása”

Szerző: 2010. december 19.No Comments

„Neelie Kroes az Európa Bizottság Digitális Menetrendért felelős alelnökének 10/752-es beszéde a 2010. december 15-i „Lift-Off towards Open Government” konferenciáról.
Az e-Kormányzat lehetőségei a gazdaság és a társadalom számára:
Mindannyian tudatában vagyunk annak, hogy a gazdasági válság és a demográfiai változások arra kényszerítették a kormányzatokat, hogy újragondolják működésüket. Eközben több százmillió ember nem csak rá van utalva a közszolgáltatásokra, hanem újfajta interaktív kapcsolatot szeretne kialakítani a kormányzattal. E kettős nyomásra a kormányoknak okosabban kell az info-kommunikációs technológiát (IKT ) használniuk. A nagy kérdés az az, hogy hogyan és mikor?
Feladatunk, hogy tudassuk az emberekben, hogy az átgondoltabb pénzköltés nem feltétlenül jelent kevesebbet. Az IKT javíthatja a közszolgáltatás minőségét, hatékonyságát, valamint csökkentheti a kormányzatok adósságterheit is. A Digitális Menetrend szerepe abban áll, hogy a korlátok feloldásával sikeres elektronikus kormányzatot képes teremteni.

Az új eKözigazgatás akciótervünk
Örömmel indítom ma útjára az e-közigazgatás akciótervet, amely biztosítja a szükséges keretet a rendelkezésünkre álló technológia felhasználására és európai szakembereink foglalkoztatására.
A javaslat egyszerű: azok a kormányok, amelyek az állampolgáraikat kívánják megfelelő szolgáltatásokkal ellátni, tegyék azt hatékonyan. Térüljön meg a lehető legjobban minden egyes euró, amit befektettünk.
Akciótervünk nem hatalmas változásokról szól, hanem inkább roppant mód gyakorlatias. Célja, jelentősen javítani az európai közigazgatás minőségét, stabilitását és hatékonyságát.
Ha meg akarjuk érteni az akcióterv szerepét és európai szinten közösen szeretnénk tenni, nem szabad elfelejtenünk, hogy az e-közigazgatás nem egy zárt tér, hanem az elkövetkező években a közszolgáltatások fő játéktere.
Akciótervünk konkrét javaslatokat tesz a 2009 Malmői miniszteri deklaráció 4 politikai prioritásának elérése érdekében.
Az ideális e-közigazgatás az, ahol az állampolgárok és a vállalkozások állnak a szolgáltatások központjában, akár vezető szerepet vállalva.

Az eGov weGov-vá nő, azaz e-közigazgatásból mi-közigazgatásunk
Az e-közigazgatás szolgáltatások és alkalmazások második generációja Európa nagy esélye a szociálisan, gazdaságilag és környezetileg fenntartható közszektor kialakítására.
Lássuk a közszektor információ példáját, amely előreláthatólag 30 milliárd eurós piac Európában. Továbbra is azt mondom: mondjuk igent a nyílt adatokra! Szeretnék több állampolgárt és vállalkozást látni, amely és a nyitott, – akár elektronikusan leolvasható – adatokkal. Harmadik felek bevonásával javíthatjuk és átláthatóvá is tehetjük a szolgáltatásokat. Ez jelenti a Mi-közigazgatást!
Ezt példázza Vivek Kundra úr is, az Egyesült Államok Open Gov kezdeményezés közigazgatásra gyakorolt hatásával. Vagy olyan egyszerű alkalmazások, mint a Buitenbeter Hollandiában, ahol az állampolgárok kezdeményezése mozgatta meg a kormányt. Ez az igazi kihívás: Megváltoztatni a közhivatalnokok gondolkodását, ösztönözni, hogy igenis „lovagolják meg” a digitális hullámokat.

Hatásvizsgálat
Miközben mindenkit arra biztatunk, hogy gyorsan és progresszívan cselekedjen, aközben a Bizottság mostanáig igen lassú adoptáló volt. Elhivatottságom szerint és Maros Sefcovic alelnökkel úgy döntöttünk, hogy nem fogjuk megkérdezni a nemzeti, a regionális és a helyi hatóságokat arról, hogy mire nem vagyunk felkészülve.
Ennek megfelelően a Bizottság a jövőben
– e-beszerzést használ
– ésszerűsíti a netes jelenlétet és az IKT back office-t
– elfogadja a nyílt adat stratégiát, portált készít az európai nyílt adatokra
– papír-mentességre biztat.”

Forrás:
Neelie Kroes: „e-kormányzat vízióm és annak megvalósítása”, Infotér, 2010. december 17.