Skip to main content
közigazgatás: magyar

„Katonás” közigazgatást szeretne a kormány

Szerző: 2011. március 6.No Comments

„„Katonák”, „mérnökök” és „ügyvédek” lesznek a magyar közigazgatás legfőbb szereplői, ha megvalósul az Orbán-kormány közigazgatási reformja. A három elnevezés persze így kissé megtévesztő, a kormány nem akarja újraírni a teljes magyar alkotmányos berendezkedést: az elnevezések azoknak a nagy vonalakban felvázolt feladattípusoknak felelnek meg, amiknek a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) egyik vezetője szerint ma a közigazgatásban dolgozóknak meg kell felelniük.

Eszerint a derékhadat alkotnák a „katona típusú” köztisztviselők, vagyis azok, akik egy-egy feladatot végrehajtanak a megfelelő utasítások nyomán, a jogszabályokban megfogalmazott módon. Ők azok, akiknek egy-egy kormányváltás után is ildomos (lenne) a helyükön maradniuk, és ők azok, akiknek leginkább szólhat a még kidolgozás alatt álló köztisztviselői életpálya modell, mert a már idézett vezető szerint esetükben még mindig elképzelhető (bár egyáltalán nem törvényszerű), hogy az egyetemről kikerülve egyből a közigazgatásban helyezkednek el, és onnan is mennek nyugdíjba.

A „katonák” ebben a felosztásban a „mérnökök” által kidolgozott stratégiák megvalósításán dolgoznának. Vagyis a „mérnökök” lennének azok, akik távlatosan meghatározzák mondjuk egy-egy nagyobb terület (felsőoktatás, szociálpolitika, stb.) átalakításának kívánatos irányát, amit politikai szinten a miniszter, politikai államtitkár képvisel. Ez már nem egy „nyugdíjas állás” lenne, „ők tipikusan olyan emberek, akik pályafutásuk során akár többször is válthatnak az üzleti szféra és az államigazgatás között” – jellemezte helyzetüket a már idézett vezető.

Végül a harmadik kategória, az „ügyvédek” leginkább egy-egy miniszter, államtitkár közvetlen, bizalmi munkatársait jelentik, vagyis ők nem elsősorban a közigazgatáshoz, hanem az adott politikai vezetőhöz kötődnek, ha az illető miniszteri széket kap, kabinetfőnökök lesznek például, és ha főnöküknek kitelt az ideje, vele együtt ők is távoznak.

Ők lennének tehát a közigazgatás hatékonyabbá tételét célzó Magyary Zoltán Program főszereplői. A Magyary-program célja egy KIM-vezető szerint egyenesen az, hogy „katonás feszességű közigazgatás” jöjjön létre. A programot még tavaly nyáron kezdte el kidolgozni a KIM, és információink szerint még ebben a hónapban be is mutatják. A program teljesen új eleme, hogy már nem számol azzal: aki egyszer a közigazgatásban vállal munkát, az onnan is megy majd nyugdíjba.”

Forrás:
„Katonás” közigazgatást szeretne a kormány, 2011. március 6.