Skip to main content
közigazgatási informatika

„Bírjuk együttműködésre a silókat!”

Szerző: 2011. június 14.No Comments

„Ha kimondjuk, ha nem, az e-kormányzat hazánkban sem szárnyal: kormányok jönnek, kormányok mennek, az áttörés azonban még várat magára.
Április közepén Krakkóban tartotta a European Regional Information Society Association (eris@) az éves konferenciáját, amelyen az információs társadalom alapkérdései kerültek terítékre. Chris Parker, a brit CSTransform tanácsadó cég partnere szerint a kormányzatok silószerű tömbjeit együttműködésre kell bírni, hogy a webes világban elfogadott szintre emelkedjen a kormányzati e-szolgáltatások színvonala.

Az alábbiakban közzétesszük a videointerjú szövegét:
– A konferencián az állampolgár-központúságról beszélt. Mit kell a kormányzatoknak tenni ahhoz, hogy valóban állampolgár-központúvá váljanak?
– A legfőbb mondandóm az, hogy mindannyian az állampolgár-központú kormányzatról beszélünk tíz-tizenöt éve, amióta az egész e-kormányzat elkezdődött az internet nagy ígéretével, amely segít majd a kormányzáshoz csatlakozni és az egész rendszert nyitottá teszi. Ám ha a valóságot tekintjük, a technológiát a kormányzat régi struktúrája szerint telepítettük, minden minisztériumnak, hivatalnak megvan a maga weboldala, sok weboldal jött létre, és a szolgáltatásaikat online-osítottuk. A tény viszont az, hogy a legtöbb országban, a legtöbb régióban az állampolgárainkat nem tettük online-ná, vannak, akik igénybe veszik az online szolgáltatásokat, de nem sokan, a többség az ügyeit a kormányzattal a régi módon intézi. A tanulság az, hogy ha az állampolgárokat át akarjuk hozni a digitális világba, akkor nem pusztán az a feladat, hogy szolgáltatásokat tegyünk online-ná. Ha a kormányzatot képviseljük, akkor nekünk a privát szektor legjobbjaival kell tudnunk versenyezni. Az állampolgárok elvárásait most olyan cégek határozzák meg, mint a Google, az Amazon, a privát szektor legjobbjai. A probléma tehát az, hogy a legtöbb európai ország azzal találja magát szembe, hogy hatalmas összegeket fektetett az e-kormányzatba, de gond van az e-szolgáltatások fellendülésével. Vannak kivételek is, de a nagy többség nem hozta létre állampolgárainak kritikus tömegét, amely megváltoztatta a kormányzattal való interakciójának módját.

Mit is kell tehát tennie a kormányzatoknak, hogy megoldják e problémát?…”

Forrás:
Chris Parker: „Bírjuk együttműködésre a silókat!”, Infotér.eu, 2011. május 30.