Skip to main content
közigazgatás: magyar

Súlyos zárolás Miskolcon: az oktatás a legnagyobb vesztes

Szerző: 2011. augusztus 21.No Comments

„„Az intézményben megszüntettem az internetezést és a fénymásolást, de korlátoztam a víz és az elektromos áram fogyasztását is, amikor két hónappal ezelőtt 12 milliót elvont tőlünk az önkormányzat. Most 35 milliót zároltak, ami után már az iskola pedagógiai programját sem lehet teljesíteni” – nyilatkozta a hvg.hu-nak Póczos Barnabás, az avasi Herman Ottó Általános Iskola és Munkácsy Mihály Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója, miután megtudta, hogy a miskolci közgyűlés drasztikus megszorításokra szánta el magát.

A testület augusztus 11-én rendkívüli ülésén döntött közel kétmilliárd forint zárolásáról. A költségvetés bevételi oldalán év végéig közel 875 millió forint elmaradás várható, és közbeszerzési eljárás alatt van egymilliárd 52 millió forint működési hitel. Amennyiben utóbbi megérkezik, annak összegéig feloldható a zárolás. Újabb tétel az önkormányzat által kölcsönadott 333 millió forint, aminek elmaradt a visszafizetése és így az is hiányzik a kasszából – nyilatkozta Farkasné Hadházi Ildikó pénzügyi főosztályvezető. Miskolc jelentős devizahitelt is görget maga előtt.

Az oktatás partvonalra szorult Miskolcon
A legnagyobb tételt a közoktatásban blokkolják, a közép- és általános iskolák gazdálkodását városi szinten 880 millió forinttal szigorítják. A tervek szerint mindez „csak átmeneti intézkedés, mivel az önkormányzat féléves bevételei elmaradtak az előirányzottól”. A szociális funkciókból a kötelező feladatok meghatározása miatt csak részben lehetett visszavenni, ezért zároltak ekkora pénzt az oktatásból. Augusztus 25-ig készül el a végleges javaslat arról, hogy mely feladatok ellátását folytatják „csökkentett kapacitással”.”

Forrás:
Súlyos zárolás Miskolcon: az oktatás a legnagyobb vesztes, Kovács István, HVG.hu, 2011. augusztus 16.