Skip to main content
informatikaművelődéstársadalomtechnikatudomány

Képes Gábor lett a Neumann János Számítógéptudományi Társaság új ügyvezető igazgatója

Szerző: 2024. január 29.No Comments

„Február elsejétől, Szalay Imre nyugdíjba vonulásával, új ügyvezető igazgató veszi át a stafétát. Örömmel mutatom be Nektek Képes Gábor kollégámat, akit valójában nem is kell bemutatnom, hiszen a Neumann Társaság közössége jól ismeri őt a rendezvényekről, szakmai fórumokról, az NJSZT életéből.

2018-tól dolgozunk együtt – és szilárd elhatározásom volt, hogy a meglévő csapatból lépjen előre egy olyan munkatárs, akinek helyismerete és elkötelezettsége garanciát jelenthet a stabil folytatásra – de van benne hajlandóság az új utak, kapcsolódások keresésére is. Gábor 2001 óta tagja a Neumann Társaságnak és tevékenyen közreműködött a társaság szegedi informatikatörténeti állandó kiállításának kialakításában is. 2016 óta a Neumann Társaság főmunkatársa, 2021-től pedig marketingigazgatóként felelt a Neumann Társaság kommunikációjáért és arculatáért. Jelentős szerepe van abban, hogy a Neumann Társaság mint brand, megerősödött.

Gábor a vezetői tapasztalatait a közgyűjteményi szférában szerezte: 2004-től informatikatörténész muzeológusként, 2011-től a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum műszaki muzeológiai osztályának vezetőjeként, 2014-től a Magyar Nemzeti Digitális Archívum digitális gyűjtemények főosztály vezetőjeként dolgozott. Ő rendezte a magyar múzeumi szféra első videojáték-történeti kiállítását. Úgy látom, hogy az informatikai örökség iránti elhivatottsága és tudása nagy érték számunkra. Ügyvezetőként erősen építeni kíván a társaságnál felgyűlt tudásra.

Ugyanilyen fontosnak tartja a jelen és a jövő kérdéseit, azt, hogy a Neumann Társaság – jelmondatának megfelelően – „a digitális világ GPS-eként” segítse a társadalmat a tájékozódásban. Fontos küldetésének tartja, hogy a Neumann Társaság – az ICDL számítógép-használói jogosítvány kapcsán összegyűlt tapasztalatoknál fogva is – segítse a társadalom tagjainak digitális állampolgárrá válását. A jövőt érintően a robotikai és a programozási versenyek és felkészítők kapcsán is elsőrendű feladatának tekinti az NJSZT részvételét a tehetséggondozásban, a diákolimpikonok felkészítésében.

Képes Gábor ügyvezetőként erősen építeni szeretne a Neumann Társaság rendkívül sokszínű szakosztályaira, és közösséget, minél több találkozási lehetőséget teremteni számukra budapesti központunkban és számos vidéki helyszínen. A munkában új igazgató-helyettesünk, Malmos Katalin is segítségére lesz, akinek tudására nagyon számít a közoktatás szereplőivel való kapcsolattartásban is.

Segítsétek munkáját újabb fiatalok bevonásában – és a zavartalan, a szakmai közösségünket támogató munkában, melyben az egész erős, összekovácsolódott Neumann-csapatra számítunk!”

Forrás:
Új ügyvezetőt köszöntünk; Beck György; Neumann János Számítógéptudományi Társaság; 2023. január 24.
Lásd még:
„…az én alapidentitásom az, hogy muzeológus vagyok.” – Beszélgetés Képes Gábor informatikatörténésszel; Apjok Vivien; Újkor.hu; 2023. január 14.
Képes Gábor kapta a Nagy Lajos-díjat; Litera; 2023. november 1.