Skip to main content
Európai Unióközigazgatás: magyar

Az Európai Bizottság új vezetőt nevezett ki magyarországi képviseletének élére

Szerző: 2024. február 11.No Comments

„A mai napon Zupkó Gábort nevezték ki az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének új vezetőjévé. E tisztségében ő fog Magyarországon – Ursula von der Leyen elnök politikai irányítása alatt – az Európai Bizottság hivatalos képviselőjeként eljárni. E kinevezés hatálybalépésének időpontjáról később születik döntés.

A magyar állampolgárságú Zupkó Gábor kiterjedt diplomáciai és vezetői tapasztalattal rendelkezik, amelyre az elmúlt 25 év során a Bizottság alkalmazásában, valamint a magyar diplomáciai szolgálatban tett szert. Kiemelendő, hogy már korábban, 2015 és 2022 is ő volt az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője, és ezalatt az időszak alatt hozzáértően képviselte a Bizottságot a különböző partnerekkel, érdekelt felekkel és polgárokkal fenntartott kapcsolatokban, melynek során remekül kamatoztatta kiváló diplomáciai, tárgyalási és reprezentációs készségeit.

A Bizottság főtanácsadójaként jelenleg Magyarországon, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumához kirendelve segít előkészíteni a Tanács soron következő magyar elnökségét. 2012 és 2015 között a Bizottság Kommunikációs Főigazgatóságának erőforrásokért felelős igazgatójaként dolgozott. Ezt megelőzően hét évig a Brüsszeli Infrastrukturális és Logisztikai Hivatal (OIB) igazgatói posztját töltötte be.

Bizottsági pályafutása előtt Zupkó Gábor Magyarország finnországi nagykövete, illetve a magyar Külügyminisztérium helyettes államtitkára volt. Zupkó Gábor vezetéstudományi doktori fokozattal (PhD) rendelkezik.

Előzmények

A Bizottság az EU minden tagállamának fővárosában működtet képviseletet, Barcelonában, Bonnban, Marseille-ben, Münchenben és Wrocławban pedig regionális irodát nyitott. A képviseletek az összes uniós tagállamban a Bizottság szemeként, füleként és hangjaként funkcionálnak. Ők tartják a kapcsolatot a nemzeti hatóságokkal, az érdekelt felekkel és a polgárokkal, továbbá tájékoztatják a médiát és a nyilvánosságot az uniós szakpolitikákról. A képviseletvezetőket az Európai Bizottság elnöke nevezi ki, akik ezt követően az elnök politikai képviselőiként járnak el a kiküldetésük szerinti tagállamban.

További információk

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

Forrás:
Az Európai Bizottság új vezetőt nevez ki magyarországi képviseletének élére; Európai Bizottság; 2024. február 6.