Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

A Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alá került a HungaroControl

Szerző: 2024. augusztus 4.No Comments

„2024. augusztus 1-jétől a Nemzetgazdasági Minisztérium közvetett irányítása alá került a HungaroControl Zrt., amelynek feladata a repülésbiztonság magas szintjének biztosítása. Ennek megfelelően a HungaroControl szakmai szempontból legfőbb stratégiai célja a légiforgalom biztonságos és zavartalan áramlásának megteremtése és fenntartása.

Nagy Márton iránymutatása alapján a HungaroControl prioritásai közé tartozik a hazai légiközlekedés minőségének jelentős javítása, az európai légiközlekedést támogató szervezettel (Eurocontrol) való szoros együttműködés, valamint a magyar érdekek hatékonyabb képviselete. Kiemelt feladat továbbá a jelentősen megnövekedett átrepülő forgalom kezelhető szinten való stabilizálása, valamint ennek érdekében a jövőbeni díjstruktúra felülvizsgálata és szükség esetén módosítása.

Emellett a HungaroControl nagy hangsúlyt fektet szakmai és humánpolitikai tevékenységének megerősítésére és továbbfejlesztésére, valamint nemrégiben állami többségi tulajdonba került Budapest Airport Zrt.-vel való stratégiai és szakmai partnerség kialakítására. A HungaroControl hatékony irányítása nélkülözhetetlen a repülőtér optimális működéséhez, amely alapvető fontosságú az utazóközönség elégedettségének fenntartásában és a magyar turizmus fellendítésében. A légiforgalom zökkenőmentes koordinálása lehetővé teszi a repülőtér kapacitásának maximális kihasználását, valamint a további, nagymértékű fejlesztések alapjául szolgálnak, ami hosszútávon alapvető feltétele a turisztikai infrastruktúra fejlesztésének és az ország gazdasági növekedésének.

A kitűzött célok hatékony megvalósítása érdekében a Társaság vezérigazgatói posztjára 2024. augusztus 1-jével Turi Ferenc került kinevezésre. Az eddigi vezérigazgató, Tóth László munkáját megköszönték, közös megegyezéssel távozik. Turi Ferenc több mint 40 év szakmai tapasztalattal rendelkezik a légiközlekedés számos területén. Pályafutása során többek között a MALÉV chicagói régió igazgatójaként, majd kereskedelmi és marketing igazgatójaként is dolgozott. Később a Roland Berger tanácsadó cégnél töltött be ügyvezető-partneri szerepet. A közelmúltban számos jelentős légiközlekedési projektben vállalt stratégiai tanácsadói feladatokat.”

Forrás:
A Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alatt a HungaroControl, feladata a légiforgalom hatékonyságának növelése; Nemzetgazdasági Minisztérium; 204. augusztus 1.