Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Fokozatos lépések az elektronikus ingatlan-nyilvántartás felé

Szerző: 2024. augusztus 4.No Comments

„ E-ING tájékoztató napot tartott a Lechner

Tájékoztató napot szervezett a Lechner Tudásközpont augusztus 1-én az elektronikus ingatlan-nyilvántartás bevezetését célzó projektjével kapcsolatban.

Augusztus 1-én délelőtt tájékoztató napot tartott a Lechner Tudásközpont, amelyen a meghívottak a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00040 számú E-ingatlan-nyilvántartás projekt keretében létrejött elektronikus ingatlan-nyilvántartás rendszer bevezetésével kapcsolatban tudhattak meg hasznos információkat. Az E-ingatlan-nyilvántartás (E-ING) projekt jelentős változást hoz a földügy és ingatlan-nyilvántartás területén: megújulnak a jelenlegi ingatlan-nyilvántartási, telekalakítási, földforgalmi, termőföldvédelmi eljárások, minden folyamat elektronikus platformra kerül át. A fokozatosan bevezetésre kerülő rendszer 2025. januárjában válik elérhetővé az állampolgárok számára és a jövő év decemberében váltja fel teljeskörűen a jelenleg használatban lévő ingatlan-nyilvántartást.

A partnerszervezetek számára megrendezett tájékoztató nap meghívottjai voltak a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Belügyminisztérium, az Agrárminisztérium, Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium, a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara, a Magyar Ügyvédi Kamara, a Legfőbb Ügyészség, az Országos Bírósági Hivatal, a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság, valamint a Bankszövetség, a Kormányhivatalok és önkormányzatok képviselői is.

Az eseményen elsőként Hülber Attila, a rendszerek fejlesztésében és üzemeltetésében szerepet játszó Lechner Tudásközpont ügyvezetője mondott köszöntőt, majd tartott szakmai előadást, amelyben bemutatta az E-ING projekt eddigi útját, eredményeit és tanulságait. A 2015 augusztusában kezdődött és 2023 novemberében zárult projekt eredményeként felállt az infrastruktúra, megtörtént az adatok migrálása, azonban a tervezett éles indulás az időközben megváltozott körülményekhez igazodva jövő év januárjára tolódott. Az elektronikus ingatlan-nyilvántartásra való átállás nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni, az eddigi tapasztalatok szerint a rendszer szakaszos bevezetése előnyösebbnek bizonyul. A Lechner ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a fejleményekről, változásokról az érintett partnerek mindig időben fognak tájékoztatást kapni, a Lechner folyamatos kommunikációval, igényre szabott oktatóvideókkal segíti az átállás folyamatát.

Ezt követően a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője, Dr. Tóth Balázs beszélt arról, milyen szerepet játszanak a projektben, illetve milyen hatással van az ingatlanügyi hatóságokra az elektronikus ingatlan-nyilvántartás bevezetése. Ismertette azokat a kritériumokat, amelyeknek meg kell felelnie az új rendszernek. A régi, több mint 20 éve szolgáló TAKAROS rendszer funkcióinak megtartása mellett új funkciók teszik majd lehetővé, hogy az eljárások teljes elektronizációja megvalósuljon, a dokumentumok elektronikus kezelésén és tárolásán át az ügyfelekkel való elektronikus kapcsolattartás lehetőségéig. A kormányhivatalok funkcióteszteket végeznek, jelzik az előforduló hibákat, ellenőrzik az adatmigrációt a TAKARNET és az E-ING rendszerből lekérdezett tulajdoni lapok és térképmásolatok tartalmának összevetésével. A projekt eredményeként megvalósuló rendszer így egységes, naprakész adatokkal fogja megkönnyíteni az ügyintézést.

Végül az elektronikus ingatlan-nyilvántartó rendszer fejlesztője, a TIGRA Informatikai Csoport szakmai előadását hallgathatták meg a résztvevők. Berky Szabolcs és Tokár Balázs ismertette az e-ingatlan-nyilvántartás rendszer élés indulásának tervezett mérföldköveit, a már megvalósult és a még folyamatban lévő lépéseket. Bemutatták a projekt részeként áprilisban elstartolt GEO-SZAKI-t azaz a földmérő nyilvántartás modult, hogyan kereshetőek és milyen adatok érhetőek el a rendszerbe beregisztrált földmérő szakemberekről. Ezt követően a folyamatban lévő SZÜF indulás részeként bemutatták, hogyan lesz elérhető a Magyarország.hu oldalról a tulajdonilap-másolat letöltése, illetve lépésről lépésre bemutatták, ügyvédi szerepkörben hogyan lehet majd elektronikusan változásbejelentést tenni a tulajdoni lapon, és hogyan néz ki az elektronikus ügyintézés folyamata a hatósági oldalról.

Az előadások anyagai az alábbi linkekről tölthetőek le:

Hülber Attila (Lechner Tudásközpont) előadása
Dr. Tóth Balázs (Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium) előadása
Berky Szabolcs és Tokár Balázs (TIGRA Informatikai Csoport) előadása

A Széchenyi 2020 programon belül, az Európai Unió Európai Szociális Alapja és Magyarország költségvetése által társfinanszírozásban megvalósuló KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00040 azonosítószámú E-ingatlan-nyilvántartás projekt célja az ügyfélorientált földügyi hatósági elektronikus szolgáltatások kialakítása és a földügyi hatósági belső folyamatok elektronikus újraszervezése. A földmérési, ingatlan-nyilvántartási, telekalakítási, földforgalmi, termőföldvédelmi eljárásokat megújító komplex projekt eredményeként az adminisztratív terhek csökkennek, ezáltal pedig a magyar gazdaság versenyképessége tovább növekszik. Az új rendszer elemeinek fokozatos bevezetésével a teljes körű éles üzemű indulás 2025. január 15-én lesz.”

Forrás:
Fokozatos lépések az elektronikus ingatlan-nyilvántartás felé; Lechner Tudásközpont; Tábi Emőke; 2024. augusztus 3.