Skip to main content
Európai Uniógazdaságinformatikajogtechnikatudomány

700 vállalat szeretne csatlakozni az MI Paktumhoz, hogy felkészüljön az MI-jogszabályra (AI Act)

Szerző: 2024. augusztus 5.No Comments

Az iparági kötelezettségvállalások idén ősszel válnak hivatalossá

Amikor tavaly novemberben először hirdették meg a felhívást, akkor 550 vállalat jelezte érdeklődését. Az Európai Bizottság szóvivője az Euronewsnak elmondta, hogy jelenleg mintegy 700 vállalat mutatott érdeklődést az MI Paktumhoz való csatlakozásra, ennek előkészítő jellegű kötelezettségvállalásai segítenek a vállalkozásoknak felkészülni az MI-jogszabály követelményeire. A paktummal a Bizottság célja, hogy a vállalkozások önkéntes kötelezettségvállalásokkal és az uniós végrehajtó testület MI-hivatala által szervezett műhelytalálkozókon keresztül megosszák egymással ötleteiket, és felkészüljenek az MI-jogszabályra.

A mai napon (augusztus 1-jén) lépett hatályba az MI-jogszabály, a világ első olyan jogi kerete, amely az általuk jelentett kockázat alapján szabályozza a mesterségesintelligencia-modelleket. Az MI-jogszabály egyes rendelkezései már röviddel a rendelet elfogadása után alkalmazandók lesznek, az általános célú MI-szabályok egy évvel a hatálybalépést követően, a magas kockázatú rendszerekre vonatkozó kötelezettségek pedig három év múlva lépnek életbe.

Az MI Paktum iránt érdeklődő szervezeteket meghívták egy szeptemberi workshopra, ahol megvitathatják a vállalásokat, és visszajelzést adhatnak egy új, szélesebb körű kötelezettségvállalásokat tartalmazó tervezetről.

A következő lépés az önkéntes kötelezettségvállalások aláírása lesz ősszel – tette hozzá a szóvivő.

Matteo Quattrocchi, a Cisco informatikai vállalat EU MI-politikáért felelős vezetője az Euronewsnak elmondta, hogy a Cisco „támogatja” a koncepciót, és „fontolgatja a csatlakozást”. „Kíváncsian várjuk a szeptembert, amikor a hivatalos koordinációs folyamat elindul, ami biztosítani fogja, hogy a paktummal kapcsolatos átfogó információk rendelkezésre álljanak” – tette hozzá Quattrocchi. Elmondta, hogy az MI Paktum „értékes eszközként fog szolgálni a vállalatok számára, hogy jobban megértsék az MI-jogszabály szerinti felelősségeiket és kötelezettségeiket”.

Jean-Marc Leclerc, az IBM EU-politikai vezetője szerint a MI Paktum célja, hogy a vállalatokat arra ösztönözze, hogy kezdjék meg azoknak a folyamatoknak a bevezetését, amelyek előkészítik megfelelésüket az MI-jogszabálynak, „jó ötlet, tekintettel a jövőbeli megfelelési erőfeszítésekre”.”

Forrás:
700 companies keen to join Pact to prepare for AI law; Cynthia Kroet; Euronews; 2024. augusztus 1.