Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Az adat mindenkié, mondja a nyílt adatpolitika jegyében az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF)

Szerző: 2024. augusztus 23.augusztus 25th, 2024No Comments

„Szervezetünk a „nyílt adatpolitika” szellemében már évek óta ingyenesen szolgáltatja a vízrajzi adatokat, azonban az adatokhoz történő hozzáférést, az adatigénylést számos adminisztratív folyamat nehezítette. Ahhoz, hogy az adatokat a legszélesebb körben elérhetővé tegyük, a https://data.vizugy.hu weboldal létrehozásával igyekeztünk az azokhoz történő közvetlen hozzáférés lehetőségét megteremteni. 2024. július 15-től tehát a Vízrajzi Adatbázisunkban (VRA) tárolt adatsorok már bárki számára azonnal rendelkezésre állnak.

A honlapon a Vízügy tulajdonában és kezelésében lévő mérőállomások adatai találhatók meg, visszamenőleg az észlelések kezdetéig. Ez magába foglalja a felszíni vizeink mérőhálózatának vízállás, vízhozam és vízhőmérséklet adatsorait, a monitoring kutak vízállás adatait, valamint a vízügyi kezelésében lévő hidrometeorológiai mérőhálózat csapadék adatait. A honlapon elérhető és onnan letöltött hidrológiai és meteorológiai mérési adatok korlátozás nélkül, az adatforrás (Országos Vízügyi Főigazgatóság, vagy a területileg illetékes Vízügyi Igazgatóság) feltüntetése mellett szabadon, ingyenesen felhasználhatók.

A honlapon lehetősége van térképi alapon történő böngészésre, de akár listából is kiválaszthatóak az állomások adatsorai. Egy súgó segítségével igyekeztünk könnyíteni a használatot. Amennyiben az adatokkal és a honlappal kapcsolatban kérdése, észrevétele merülne fel, kérjük, jelezze az ovf@ovf.hu e-mail címre.

Az adatsorok egy része – jellemzően az utolsó 1 év – még nem feldolgozott, ennek következtében a honlapon közzétett adatok tájékoztató jellegűek. Amennyiben hivatalos eljárásban kívánja az adatokat felhasználni, vagy garantáltan ellenőrzött adatokra van szüksége, kérjük, keresse fel az illetékes Vízügyi Igazgatóságot, vagy alábbi linken található adatigénylő nyomtatvány kitöltésével igényleje meg a feldolgozott és ellenőrzött adatsorokat az Országos Vízügyi Főigazgatóságtól.

Műszaki adat igénylése – Országos Vízügyi Főigazgatóság (ovf.hu)

Bízunk benne, hogy az adatletöltő felület elnyeri tetszését, és az így elért információk hasznosak lesznek tevékenysége során.”

Forrás:
Az adat mindenkié; Varga Balázs; Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF); 2024. augusztus 15.
OpenData Vízügyi adatmegjelenítő és adatletöltő felület