Skip to main content
közigazgatás: magyarterületfejlesztéstörvények, határozatok

252/2024. (VIII. 22.) Korm. rendelet a térségi fejlesztési tanácsok törvényességi felügyeletének szabályairól

Szerző: 2024. augusztus 25.No Comments

„…1. § A térségi fejlesztési tanács (a továbbiakban: tanács) törvényességi felügyeletének célja a tanács jogszerű működésének biztosítása.
2. § (1) A tanács székhelye szerint illetékes fővárosi vagy vármegyei kormányhivatal (a továbbiakban: kormányhivatal) a törvényességi felügyelet ellátása során vizsgálja
a) a tanács szervezetének, működésének, döntéshozatali eljárásának jogszerűségét, a vonatkozó jogszabályok és a tanács saját szabályzatainak betartását,
b) a tanács határozatainak, a tanács elnöke egyedi döntéseinek jogszerűségét,
c) a tanács üléséről készített jegyzőkönyv 7. § (1) bekezdésében rögzített tartalmi elvárásnak való megfelelését.
(2) Amennyiben a tanács a szervezeti és működési szabályzatában bizottságot hoz létre, úgy a kormányhivatal (1) bekezdésben foglalt törvényességi felügyeleti jogköre a bizottságra is kiterjed.
(3) Nem terjed ki a kormányhivatal törvényességi felügyeleti eljárása a tanács törvényben meghatározott feladatainak ellátását segítő szervezet (a továbbiakban: munkaszervezet) működésének, továbbá a tanács gazdálkodásának vizsgálatára.
(4) A tanács mérlegelési jogkörben hozott döntései esetében a kormányhivatal a döntéshozatali eljárás jogszerűségét vizsgálja.
(5) A kormányhivatal a tanács elnökének vagy munkaszervezete vezetőjének kérésére a tanács által alkalmazandó jogszabályok tartalmával összefüggésben szakmai segítséget nyújt…”

Forrás:
252/2024. (VIII. 22.) Korm. rendelet a térségi fejlesztési tanácsok törvényességi felügyeletének szabályairól ; Nemzeti Jogszabálytár
A Kormány 252/2024. (VIII. 22.) Korm. rendelete a térségi fejlesztési tanácsok törvényességi felügyeletének szabályairól; Magyar Közlöny; 2024. évi 82. szám; 2024. augusztus 22.; 6008-6010. o. (PDF)