Skip to main content
fenntartható fejlődéspolitikaszakirodalomtudományzöld átállás

Globális Éghajlatbiztonsági Atlasz

Szerző: 2024. augusztus 25.No Comments

„A Perry World House Globális Éghajlatbiztonsági Atlasza egy online éghajlati adatvizualizációs projekt.

A weboldal több mint 200, az éghajlattal kapcsolatos térinformatikai adathalmazt gyűjt egy helyre, és ezeket az adatokat a világ térképére rétegzi. A felhasználók a térkép segítségével összehasonlíthatják a fizikai éghajlati előrejelzéseket, a környezeti és ökológiai adatokat, valamint a társadalmi és politikai rendszerekre vonatkozó információkat.

A térkép lehetővé teszi a nézők számára, hogy gyorsan és egyszerűen összehasonlítsák ezeket a különböző típusú éghajlati és éghajlattal kapcsolatos adatokat, például az emelkedő hőmérsékletre és az ingadozó csapadékmennyiségre vonatkozó információkat. A térkép tartalmazza az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület előrejelzéseit is, többek között azt, hogy a globális hőmérséklet-emelkedés hogyan hatna a világ országaira.

A jövőben a térképet kibővítik egy „forró pont keresővel”, amely az adatok alapján vizuálisan kiemeli azokat a helyeket, amelyek többszörös éghajlati hatással szembesülnek, és ezért különösen érzékenyek az éghajlatváltozásra. A térképet az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra vonatkozó globális adatok hiányosságainak azonosítására is használják majd.

Hozzáférés a Globális Éghajlatibiztonsági Atlaszhoz

Forrás:
Global Climate Security Atlas; University of Pennsylvania, Perry World House

„Az éghajlatváltozás jelentős veszélyt jelent az emberiségre, és már megfigyelhetőek hatásai a természeti és emberi rendszerekre. Az éghajlatváltozás elleni fellépés globális és helyi együttműködést igényel, és a világ más válságaival együtt, átalakító, rendszerszintű és holisztikus módon kell megközelíteni, a hosszú távú emberi és ökológiai jólétet és a rövid távú célzott fellépést előtérbe helyezve. Az éghajlatkutatók, oktatók és döntéshozók közötti szakadék áthidalása kulcsfontosságú, ami multidiszciplináris megközelítést, értelmes együttműködési eszközöket, a kutatási eredmények adatainak gyakorlati egyszerűsítését és vizualizálását, valamint hatékonyabb kommunikációt igényel. A döntéshozatalt szolgáló kommunikáció, valamint a multidiszciplináris éghajlatoktatás és -kutatás néhány ilyen kihívásának megoldása érdekében új digitális atlaszt készítettünk, a Perry World House Globális Éghajlatbiztonsági Atlasz nevű atlaszt. A kutatókat, tanárokat és politikai döntéshozókat arra ösztönözzük, hogy használják az atlaszt a fizikai éghajlati előrejelzésekre, környezeti és ökológiai adatokra, valamint az emberi, társadalmi és politikai rendszerekre vonatkozó globális információk vizualizálására. Ebben a dokumentumban megindokoljuk az atlasz szükségességét és összefoglaljuk annak lehetséges felhasználási módjait, összefoglaló leírást adunk az adatkészletekről, és javaslatokat teszünk arra vonatkozóan, hogyan lehet áthidalni a tudomány és a politikai döntéshozatal közötti szakadékot.”

Forrás:
Introducing the global climate security atlas; Anna Cabré, Samuel Kaufmann, Irina Marinov, Michael Weisberg; Global Sustainability; DOI: https://doi.org/10.1017/sus.2024.18; Volume 7; 2024; e25
(Szabadon letölthető.)