Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Rogán Antal: ha módom lesz rá, kivezetem két év alatt a papíralapú igazolványokat

Szerző: 2024. augusztus 25.No Comments

„…Minden esélyünk megvan arra, hogy Európa egyik jól fejlődő gazdasága legyünk

A miniszter szerint nálunk lesz elsőként Európában digitális igazolvány, ha ezt gyorsan és sikeresen csináljuk, az a magyar gazdaságnak óriási lehetőséget jelent. Minden esélyünk megvan arra, hogy Európa egyik jól fejlődő gazdasága legyünk – mondta a miniszter…

Megvannak a digitális gazdaság feltételei

Rámutatott: Magyarországon jelentősen nőtt az internetet használók és mobilozók száma, hazánkban az egyik legjobb a mobilinternet-hozzáférés, ez azért fontos, mert megvannak a digitális gazdaság feltételei. Új lépéseket indítottak el az állam nevében.

Szeptemberben kezdődik a Digitális Állampolgár kiépítése, ami szerinte teljesen új irányt fog megnyitni.

Ugyanakkor számtalan szolgáltatást digitalizáltak már korábban is, ilyen az ügyfélkapu, ami egy ajtó a digitalizáció felé. A következő év második felétől a bankok is alkalmazkodni fognak hozzá, ugyanis ez egy biztonságos azonosító lesz, ami lehetővé teszi, hogy könnyen, gyorsan hozzáférjünk majd az adatokhoz.

Jelezte, hogy ez mindenhol meg fog jelenni, a dohánybolttól a rendőrségen át a bankokig, amelyen keresztül lehet majd időpontot foglalni vagy épp erkölcsi bizonyítványt igényelni.

Az ősz második felétől ott lesz a digitális aláírás is, gépjármű-ügyintézés, erkölcsi bizonyítvány igénylése – sorolta az egyes bevezetéseket, hozzátéve, hogy az ügyfélkapu időközben megszűnik (2025. januárjában, Szerk.), és az év végére már 400 ezer felhasználóval számolnak. Majd 2025 második felében már a közműszolgáltatók is elérhetők lesznek.

Szépen lassan, ha módom lesz rá, el kezdem kivezetni a papíralapú igazolványokat a következő két évben – mondta Rogán…”

Forrás:
Rogán Antal: ha módom lesz rá, kivezetem két év alatt a papíralapú igazolványokat; Járdi Roland; Világgazdaság; 2024. augusztus 23.
Kiegészítés:
Szeptember első hetétől kezdve folyamatosan aktiválják a már bejelentkezett digitális állampolgárokat, 1000-es, 2000-es nagyságrendben.
2025. január 15-től megszűnik az Ügyfélkapu.
Magyarországon elsőként lesz meg az összes olyan digitális igazolvány, amit utána egy kis szabványosítással, hogyha megjelennek az európai szabványok, egész Európában használni lehet.
Forrás:
Tranzit – Rogán Antal előadása; HÍR TV; YouTube; 2024. augusztus 23.
(A 36. perctől beszél a Digitális Állampolgárság Programról (DÁP))