Skip to main content
Európai Uniógazdaságközigazgatás: magyarpolitikatársadalom

Az Általános Ügyek Tanácsa nem hivatalos ülés keretében vitatta meg a magyar prioritásokat

Szerző: 2024. szeptember 8.No Comments

„A magyar elnökség szervezésében 2024. szeptember 2-3-án Budapesten került sor az európai ügyekért felelős miniszterek informális találkozójára. Az előremutató megbeszélések középpontjában az elnökség két prioritása állt: az EU versenyképességének fokozása és a demográfiai kihívások kezelése.

A versenyképesség és a jogállamiság fokozása jobb jogalkotás révén

Az európai versenyképesség fokozása és a jogállamiság tiszteletben tartása összetett és átfogó célok, amelyek összehangolt megközelítést igényelnek. Az európai ügyekért felelős miniszterek informális találkozójának egyik sarokköve a két elv közötti szinergiák feltárása volt a 2024-2029-es stratégiai menetrenddel összhangban.

A tagállamok képviselői egyetértettek abban, hogy a jogalkotás minőségének javításával a jogállamiság egyik alapvető szempontjának javításához is hozzájárulhatunk.

A magyar elnökség ezért arra törekedett, hogy összegyűjtse a tagállamok tapasztalatait annak feltárása érdekében, hogy az Unió hogyan tudja a jogalkotási folyamat során hatékonyabban felhasználni a már rendelkezésére álló eszközöket, ezáltal erősítve a jogállamiságot, és lehetőséget teremtve arra, hogy a jobb jogalkotás révén kedvezőbb szabályozási környezetet biztosítson az Unió versenyképességének növelése érdekében. A delegációk véleménycserét folytattak a megfelelő uniós hatásvizsgálatok elvégzésének szükségességéről, a nyilvánossággal és az egyes érdekelt felekkel folytatott konzultáció fontosságáról, valamint az elfogadott uniós jogszabályok utólagos értékeléséről, és igyekeztek hozzájárulni a vonatkozó szakpolitikai intézkedések hatékony végrehajtásához.

Az európai versenyképesség fokozása

Az állam- és kormányfők az Európai Tanács 2024. júniusi ülésén egyetértettek abban, hogy szükség van egy új európai versenyképességi megállapodásra, és azonosították azokat a szakpolitikai kezdeményezéseket és intézkedéseket, amelyekkel érdemes az év végéig foglalkozni. A korábbi munkára építve a résztvevők véleményt cseréltek az európai versenyképesség szempontjából különösen fontos szempontokról és az előrelépés lehetőségeiről. Ezzel összefüggésben a miniszterek három munkacsoportban vitatták meg a versenyképesség kulcsfontosságú elemeit, amelyek az új ipari stratégiára, a munkaerőhiány és a demográfiai kihívások kezelésére, valamint a finanszírozási igényeknek a köz- és magánfinanszírozás révén történő kielégítésére összpontosítottak.

Demográfiai kihívások és azok Európára gyakorolt hatása

A zöld és a digitális átmenet mellett Európa egy harmadik átmenettel is szembe kell, hogy nézzen, amelyet a demográfiai változások idéznek elő, és amely hatással van gazdaságunkra és versenyképességünkre. Amint a 2024 áprilisában közzétett Letta-jelentés kiemelte, globális demográfiai és gazdasági változások közepette vagyunk, amelyekben az Európai Uniónak is szembe kell néznie a népesség csökkenésével és elöregedésével. A hármas átmenet kihívásainak és az európai versenyképességre gyakorolt hatásainak kezelése a magyar elnökség horizontális prioritása. Ezért a tagállamok képviselői munkaebédjük során megvitatták, hogy miként lehet uniós szinten, a nemzeti hatáskörök teljes körű tiszteletben tartása mellett válaszolni a demográfiai kihívásokra.”

Forrás:
At the informal meeting of Ministers for European Affairs, forward-looking discussions took place on the possibilities of strengthening competitiveness and tackling demographic challenges; Hungarian Presidency of the Council of the European Union; 2024. szeptember 3.