Skip to main content
Európai Uniófenntartható fejlődésgazdaságközigazgatás: magyarpolitikatársadalomterületfejlesztészöld átállás

Nyílt innovációs hálózatok az agroökológiai átmenetért Európa szerte

Szerző: 2024. szeptember 8.No Comments

„Idén szeptemberben Budapesten gyűlnek össze az ökogazdálkodás szakértői, hogy megvitassák az agráriumot érintő legérdekesebb, legaktuálisabb kérdéseket. Köztük kollégáinkkal, az ÖMKi kutatóival is találkozhatnak az érdeklődők a kongresszus második napján, a Nyílt innovációs hálózatok az agroökológiai átmenetért Európa szerte című szekcióülésen.

A beszélgetés az AGROECOLOGY Partnerség (AGROECOLOGY Partnership), valamint a Talaj Misszió és Hálózat(ok) (SOIL Mission and Networks) organikus élő laboratóriumok bemutatásával kezdődik, majd a kutatók abba is beavatják a hallgatóságot, hogy ezek a projektek hogyan tudnak tevékenyen hozzájárulni az agroökölógiai átálláshoz.

Az izgalmas témában Clara Sabán de la Portilla, a Madridi Kutatóintézet munkatársa, valamint az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet kollégái, Jónász Gerda kutató, Varga Korinna, a Szakpolitikai Kutatócsoport vezetője és Csonka Valéria kutatási projektvezető osztják meg gondolataikat a témában.

Clara Sabán de la Portilla az IMIDRA, a Madridi Kutatóintézet, Vidék-, Agrár- és Élelmiszeripari Fejlesztési részlegének kutatója. Agronómusi végzettséggel, agrárökológiából szerzett mesterdiplomát, és az agrár-élelmiszeripari közgazdaságtan PhD-jelöltje, a mezőgazdaság átalakulásai, valamint az agrár-, vidék- és környezetvédelmi politika kutatócsoportban.
2017 óta az alkalmazott kutatás területén dolgozik, a fenntartható és inkluzív élelmiszerrendszerek előmozdítása érdekében a madridi régióban agroliving laboratóriumokat hoz létre és koordinál önkormányzatokkal és magánvállalkozásokkal együttműködve.

Varga Korinna az ÖMKi Szakpolitikai Kutatócsoportját vezeti, amely az európai és nemzeti agrár-, környezetvédelmi és biogazdasági szakpolitikai területen végzi munkáját. Szakterülete a biogazdálkodással és az agroökológiával kapcsolatos nemzeti szakpolitikai elemzés, kutatás és tanácsadás az agrár-élelmiszeripari ágazat fenntartható átalakulásának megvalósítása érdekében. Kutatási munkája a részvételi kutatási módszerek és az agroökológiai élő laboratóriumokban szerzett közös alkotási tapasztalatok javítására összpontosít. Ezenfelül azon dolgozik, hogy az „élő laboratóriumi” megközelítést és módszertant szélesebb körben elfogadják a nemzeti és makroregionális agrárkutatásban. Az AGROÖKOLÓGIA Partnerség keretében az agroökológiai élő laboratóriumok és kutatási infrastruktúrák európai hálózatának koordinátora.

Jónász Gerda az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) Szakpolitikai Kutatócsoportjának kutatója. Mesterdiplomáját a svédországi Lund Egyetem Nemzetközi Ipari Környezetgazdasági Intézetében, valamint a magyarországi Közép-európai Egyetemen szerezte a Környezettudományok, politika és menedzsment (MESPOM) szakon. Doktori fokozatát a Közép-európai Egyetem Környezettudományi és Környezetpolitikai Tanszékén szerezte, majd 2013 elején posztdoktori ösztöndíj keretében kezdte meg együttműködését az ÖMKi-val. Azóta kutatásokat végez és háttérdokumentumokat dolgoz ki különféle nemzeti és nemzetközi projektekhez. Széleskörű ismeretekkel rendelkezik az alternatív ellátási láncok, a biotanúsítás és az ökológiai élő laboratóriumok területén.

Csonka Valéria az ÖMKi kutatási projektvezetőjeként dolgozik, szakterülete a mezőgazdaság, különösen a biogazdálkodás és az agroökológia, valamint a biogazdasági szakpolitika. Széles körű tevékenységei közé tartozik a kapcsolódó témák elemzése és kutatása nemzeti és nemzetközi projektek keretében, a BIOEAST kezdeményezés agroökológiai tematikus munkacsoportjának koordinálása, valamint az agroökológiai élő laboratóriumok és kutatási infrastruktúrák európai hálózatának megvalósítása és irányítása. Emellett támogatja az ÖMKi On-farm Living Lab fejlesztését és képviseletét, szintén azzal a céllal, hogy nemzeti és nemzetközi szinten népszerűsítse a biogazdálkodást és az élő laboratóriumi megközelítést.”

Forrás:
Nyílt innovációs hálózatok az agroökológiai átmenetért Európa szerte; Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet; 2024. augusztus 16.
Lásd még:
Európai Ökogazdálkodási Kongresszus 2024 – Budapest, 2024. szeptember 10-12.; Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet