Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Szeptember 19-én indul a helyi közigazgatás első integrált digitalizációs programja (DigiLocal) Romániában

Szerző: 2024. szeptember 8.No Comments

„Szeptember 19-én indul a helyi közigazgatás első integrált digitalizációs programja, a DigiLocal – jelentette be csütörtökön a Facebook-oldalán a kutatásért, innovációért és digitalizálásért felelős miniszter.

Bogdan Ivan bejegyzése szerint a program keretében a községek 75.000 lejes, a városok 125.000 ezer lejes, a megyei jogú városok 125.000 lejes, a megyei tanácsok pedig 250.000 lejes támogatást igényelhetnek digitalizálásra. A támogatásokat az igénylések sorrendje alapján ítélik oda.

Részletes információk a https://www.mcid.gov.ro/programul-digilocal-21205/ weboldalon érhetők el.

A DigiLocal program a fejlesztések négy fő irányára nyújt támogatást:

* a polgármesteri hivatalok és megyei tanácsok információs rendszereinek összekapcsolása a Ghişeul.ro portállal, a román állam hivatalos online fizetési platformjával, amelyen keresztül egyszerűen, gyorsan és biztonságosan megvásárolhatók az intézmények digitális szolgáltatásai;
* szabványosított kommunikációs felületek, néhány kattintással elérhető oldalak kialakítása, hogy a polgárok könnyen és biztonságosan használhassák az elektronikus közszolgáltatásokat;
* a helyi önkormányzatok kiberbiztonságának megerősítése;
* informatikai eszközök vásárlása a kiszolgálási kapacitás növelésére és az interoperabilitás biztosítására, hogy a romániaiaknak többé ne legyen szükségük felesleges utazásokra és sorban állásra. ”

Forrás:
Szeptember 19-én indul a helyi közigazgatás első integrált digitalizációs programja; AGERPRESS; 2024. szeptember 5.