Skip to main content
Európai Uniófenntartható fejlődésgazdaságkörnyezetvédelemközigazgatási informatikaszakirodalomzöld átállás

Kihívások és lehetőségek a fenntartható gazdálkodással kapcsolatos adatgyűjtésben: Az uniós tanúsítási rendszerek tanulságai

Szerző: 2024. szeptember 22.No Comments

„Ez a jelentés elemzi a kiválasztott állami és magán fenntarthatósági tanúsítási rendszerek gazdálkodói szintű adatgyűjtési gyakorlatát azzal a céllal, hogy betekintést nyújtson a szinergiákba és a hiányosságokba a készülő Agrárgazdaságok Fenntarthatósági Adathálózata (Farm Sustainability Data Network) számára, amely környezeti és társadalmi kérdésekre vonatkozó adatokat fog gyűjteni. Az elemzés a 2023 júniusa és októbere között végzett online felméréseken, félig strukturált interjúkon és dokumentumelemzésen alapul. A tagállamok KAP-stratégiai terveiben szereplő tanúsítási rendszerekhez kapcsolódó 188 közös agrárpolitikai (KAP) beavatkozás közül 25 releváns tanúsítási rendszert előzetes kiválasztására került sor, amelyeket e jelentésben figyelembe vettünk. Összesen 10 válaszadó (azaz tanúsító ügynökségek és néhány esetben felelős hatóságok) vett részt a felmérésben, és ez 16 tanúsítási rendszert érintett, ami a válaszadók esetében 48 %-os, a tanúsítási rendszerek esetében pedig 64 %-os válaszadási arányt eredményezett. A legfontosabb megállapítások a tanúsító szervezetek által a gazdasági szereplők ellenőrzésére alkalmazott gyakorlatra, az adatgyűjtési módszerekre, az adatforrásokra, az adatkezelési gyakorlatra, az adatcserére és a felmerülő költségekre vonatkoznak. A válaszadók az adatgyűjtési folyamatot mind a tanúsító szervezetek, mind a mezőgazdasági termelők számára némileg költségesnek ítélték. A válaszadók az adatgyűjtési folyamat fő kihívásait és terheit is felvázolták. Az elemzés azt mutatja, hogy bár a környezeti és társadalmi fenntarthatóságra vonatkozó adatok rendelkezésre állnak, jelentős erőfeszítésekre van szükség a mennyiségi adatok összegyűjtéséhez, valamint azok következetességének, digitalizálásának és hozzáférhetőségének biztosításához. A tanúsítási rendszerekben való részvétel önkéntes jellege korlátozza az összegyűjtött adatok reprezentativitását, és szelekciós torzítást eredményez. A gazdálkodók motiválásához továbbá elengedhetetlen, hogy a gazdálkodók jobban megértsék az adatgyűjtés célját és előnyeit. Ösztönzők biztosítása és a gazdálkodókkal közvetlen kapcsolatban álló szervezetekkel való együttműködés növelheti a gazdálkodók részvételi hajlandóságát.”

Forrás:
Challenges and opportunities in data collection for sustainable farming: Lessons from EU certification schemes; Federico Antonioli, Ancuta Isbasoiu, Pavel Ciaian, Juan Tur Cardona, Thomas Fellmann; DOI: 10.2760/036505; Publications Office of the European Union; 2024. szeptember 18.