Skip to main content
közigazgatás: magyarművelődés

A közgyűjtemények újragondolása a 21. században a digitális fejlődés fényében

Szerző: 2024. október 13.No Comments

„Tisztelettel hívjuk az érdeklődőket a „ReAImagining Public Collections in the 21st Century in Light of Digital Development” című konferenciára 2024. október 14–15-én.

Az esemény Magyarország európai uniós tanácsi elnöksége égisze alatt kerül megrendezésre, és három kiemelt helyszínen, három rangos magyar kulturális intézmény szervezésében valósul meg: a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) közreműködésével.

A konferencia a közgyűjtemények előtt álló sokrétű digitális kihívásokra összpontosít, és nemzetközi együttműködési platformot biztosít a tudásmegosztás és párbeszéd céljából múzeumi szakemberek, könyvtárosok, levéltárosok, döntéshozók és egyéb érintettek számára. Célja, hogy bemutassa a digitalizáció, a digitalizálás, a technológiai fejlődés és a mesterséges intelligencia legfrissebb kérdéseit és lehetőségeit a kulturális szektorban. A konferencia foglalkozik továbbá a kapcsolódó szakpolitikai irányvonalakkal, trendekkel és stratégiákkal, valamint jó gyakorlatokat ismertet a digitalizáció, az új kompetenciák és készségek, a technológiai kihívások és a mesterséges intelligencia alkalmazásának területeiről.

A kétnapos rendezvény (október 14–15.) három különböző helyszínen zajlik majd, melyek mindegyike az adott kulturális örökségi területek sajátos kihívásaihoz igazodik:
a Magyar Nemzeti Múzeumban, az Országos Széchényi Könyvtárban és a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Programfüzet, Facebook-esemény

Az előadók különböző neves európai intézmények és szervezetek képviselői lesznek, köztük az IFLA, az EBLIDA, az AVICOM, az E-RIHS, az OMC könyvtári Munkacsoport, valamint a DG EAC szakértői.

Az MNL által a Petőfi Irodalmi Múzeumban szervezett szekció kizárólag meghívásos alapon történik, míg az MNM és az OSZK által szervezett szekciók a nagyközönség számára is nyitottak.

Amennyiben bármilyen kérdésük lenne, kérem, forduljon bizalommal hozzánk a gerencser.judit@oszk.hu email címen.
A program nyelve angol, azonban szinkrontolmácsolást biztosítunk.
A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.”

Forrás:
ReAImagining Public Collections in the 21st Century in Light of Digital Development; Országos Széchényi Könyvtár; 2024. október