Skip to main content
gazdaságközigazgatás: külföldöntechnikatudomány

Ellenőrzés alatt tartható-e a mesterséges intelligencia?

Szerző: 2023. október 1.No Comments

„Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója szerint nem igazán lehet kordában tartani az MI-t. „A politikusok és támogatóik sok esetben kevéssé értik az internet működését, és hogy mire képes”, mondja Wales, aki a technológiát és annak a szólásszabadságban betöltött szerepét mutatja be politikusoknak világszerte.

Wales úgy véli, hogy az ENSZ teljesen félrevezet minket. Azt gondolja, hogy a nemzetközi szervek nagy hibát követnek el, amikor túlbecsülik az olyan technológiai óriások, mint a Google szerepét a mesterséges intelligencia termékek lavinájában. Wales hozzáteszi, hogy semmilyen jó szándék nem tudja visszatartani az egyes szoftverfejlesztőket és a mesterséges intelligencia használatát. Szerinte a technológiai óriások határain túl számtalan programozó használ szabadon hozzáférhető mesterséges intelligencia-szoftvereket, amelyek alapkódja az interneten elérhető. „Egyéni fejlesztők tízezrei építenek a nyílt forrású újításokra. Soha nem lesznek szabályozva.”

Szkeptikus szakértők

A kérdés, hogy szabályozni kell-e a mesterséges intelligenciát, és ha igen, milyen mértékben, idén nyáron fűtötte fel a kedélyeket, amikor António Guterres ENSZ-főtitkár összehívta az ENSZ Biztonsági Tanácsának első ülését a lehetséges veszélyek megvitatása céljából. Guterres a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadásoktól kezdve a mesterséges intelligencia hibás működésének kockázatán át a félretájékoztatás terjedésének módjáig, sőt a mesterséges intelligencia és a nukleáris fegyverek közötti kölcsönhatásig mindenről beszélt: „Ha nem teszünk lépéseket e kockázatok kezelésére, akkor nem teljesítjük a jelenlegi és a jövő generációkkal szembeni felelősségünket”.

Guterres azóta továbblépett egy ENSZ-panel létrehozásával, amely megvizsgálja, hogy milyen globális szabályozásra lehet szükség. A mesterséges intelligenciával foglalkozó magas szintű tanácsadó testület jelenlegi és korábbi kormányzati szakértőkből, valamint az ipar, a civil társadalom és a tudományos élet szakértőiből áll majd. A testület várhatóan még az év vége előtt közzéteszi első megállapításait. Eközben a múlt héten az amerikai technológiai vezetők, köztük Elon Musk és Mark Zuckerberg, a Meta vezetője Washingtonban megbeszéléseket folytattak az amerikai törvényhozókkal a mesterséges intelligenciáról és a lehetséges jövőbeli szabályokról.

Egyes MI-szakértők azonban szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy a globális szabályozás sikeres lehet. Az egyik ilyen személy Pierre Haren, aki 45 éve kutatja a mesterséges intelligenciát. Hét évnyi tapasztalatot szerzett a számítógépes óriás IBM-nél, ahol ő vezette azt a csapatot, amely a Watson szuperszámítógép-technológiát telepítette az ügyfelek számára. A 2010-ben debütált Watson képes válaszolni a felhasználó kérdéseire, és a mesterséges intelligencia egyik úttörője volt. Haren háttérismeretei ellenére azt mondja, hogy megdöbbentette a ChatGPT és más úgynevezett „generatív MI” programok megjelenése és képességei az elmúlt évben. „Ez a dolog nem olyan, mint egy papagáj, amely csak azt ismételgeti, amit beletáplálunk. Magas szintű analógiákat készít.”, mondta.

Nincs együttműködés

Hogyan hozhatunk létre olyan szabályokat, amelyek megakadályozzák, hogy ez a mesterséges intelligencia kicsússzon az irányításunk alól? Haren szerint nem tudjuk, mert szerinte néhány ország nem fog aláírni ilyen szabályokat. „Olyan, nem együttműködő nemzetek világában élünk, mint Észak-Korea és Irán. Nem fogják elismerni a mesterséges intelligenciára vonatkozó szabályozást. A nem együttműködő szereplőkre vonatkozó szabályozás valószínűtlen. El tudja képzelni, hogy Irán keresi a módját annak, hogy elpusztítsa Izraelt, és közben törődik a mesterséges intelligenciára vonatkozó szabályozásokkal?”

Reinhard Scholl fizikus az ENSZ „AI For Good” programjának alapítója. Ennek célja, hogy gyakorlati MI-megoldásokat találjon és alkalmazzon az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak eléréséhez. Ezek közé tartozik a szegénység felszámolása, az éhezés megszüntetése és a tiszta vízhez való hozzáférés biztosítása. Az „AI for Good” 2017-ben indult mint egy éves rendezvény, és mára a mesterséges intelligencia minden aspektusával foglalkozó online szemináriumok rendszeres programjává nőtte ki magát, több mint 20 ezer feliratkozóval.

„Szabályozni kellene a mesterséges intelligenciát? Nem kérdés, hogy igen!ֲ”. A helyzetet ahhoz hasonlítja, ahogyan az autó- vagy játékgyártóknak kell megfelelniük a biztonsági előírásoknak. Nagy aggodalmát az okozza, hogy a mesterséges intelligencia viszonylag könnyen lehetővé teszi a rossz szereplők számára, hogy a technológiát ugródeszkaként használják a veszélyes képességek megszerzéséhez.

„Egy fizikus elméletben tudja, hogyan kell atombombát építeni, amit a gyakorlatban nagyon nehéz megvalósítani. De ha valaki a mesterséges intelligenciát biológiai fegyver megtervezésére akarja használni, akkor nem kell sokat tudnia. Ha pedig az emberek számára könnyűvé válik, hogy komoly károkat okozzanak a mesterséges intelligencia segítségével, akkor valaki meg is fogja tenni.”

De milyen formát kellene öltenie az ENSZ mesterséges intelligenciával foglalkozó jövőbeli szabályozó testületének? Az egyik javaslat szerint a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO – International Civil Aviation Organisation) mintájára, amely a globális légi közlekedést és annak biztonságát szabályozza, amelyhez 193 tagállam csatlakozott. Robert Opp az ENSZ Fejlesztési Programjának digitális vezetője, MI-szakértő, aki támogatja egy, az ICAO-hoz hasonló szervezet létrehozását. Az ügynökség feladata, hogy segítse az országokat a gazdasági növekedés előmozdításában és a szegénység felszámolásában. Munkája során arra törekszik, hogy megtalálja a módját annak, hogy a technológia növelje a szervezet hatását. Ez magában foglalja a mesterséges intelligencia használatát az elszegényedett területek mezőgazdasági területeiről készült műholdképek gyors ellenőrzésére. Opp azt mondja, hogy nem akarja akadályozni ezt a fajta képességet, és nem akarja korlátozni a generatív mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket, hogy segítse a szegényeket a vállalkozásépítésben. Azonban felismeri a mesterséges intelligencia lehetséges hátrányait is. „Sürgősen meg kell találni a mesterséges intelligencia irányításának módját”.”

Forrás:
A mesterséges intelligencia kordában tartható?; Gróf József; IT Business; 2023. szeptember 27.