Skip to main content
Európai Unióinformatikapolitikatechnikatudomány

Űrpolitika: az EU Tanácsa következtetéseket hagyott jóvá az uniós biztonsági és védelmi űrstratégiáról

Szerző: 2023. november 19.No Comments

„A Tanács következtetéseket hagyott jóvá az első uniós biztonsági és védelmi űrstratégiáról.

A Tanács emlékeztetett arra, hogy az EU hosszú idő óta elkötelezett a nemzetközi jog és az ENSZ keretében meghatározott értékek és irányadó elvek iránt, és megerősítette, hogy az uniós tagállamok készek folytatni az űrtevékenységek teljes spektrumát lefedő normák, szabályok és elvek kidolgozására irányuló munkát.

A Tanács emlékeztetett továbbá a világűr stratégiai jellegére, valamint arra, hogy globális űrhatalomként az EU-nak kezelnie kell azokat a jelenlegi és jövőbeli biztonsági kihívásokat, amelyek a világűr területén mostanában egyre intenzívebbé váló felelőtlen és ellenséges magatartásból erednek.

A Tanács üdvözölte az új stratégiát, támogatta fő elképzeléseit és a következő intézkedéseket javasolta:

  • az EU űrfenyegetésekkel kapcsolatos ismereteinek bővítése éves minősített helyzetelemzés révén, valamint az űrvédelem területén a katonai és polgári hírszerzési szolgálatok megerősítésével
  • az űrrendszerek és -szolgáltatások rezilienciájának és védelmének fokozása, nyugtázva, hogy a Bizottság javaslatot szándékozik benyújtani egy uniós űrjogszabályra irányulóan
  • jobb reagálás az űrfenyegetésekre a világűrrel kapcsolatos helyzetismereti információk, a közös uniós válaszok eszköztára és a gyakorlatok továbbfejlesztése révén
  • a világűr biztonsági és védelmi célú használatának fokozása azáltal, hogy a világűr dimenziója jobban megjelenik a közös biztonság- és védelempolitika (KBVP) misszióinak és műveleteinek tervezésében és végrehajtásában, továbbá az EU Műholdközpontjának (EU SatCen) megerősítése révén, valamint uniós szintű, kormányzati felhasználású űrszolgáltatások fejlesztésével, többek között a Bizottság által javasolt, egy új uniós Föld-megfigyelési kormányzati szolgáltatásra vonatkozó kísérleti program alapján

Végezetül a Tanács megerősítette, hogy az EU elkötelezett az iránt, hogy a világűrben jelentkező ezen kihívásokat nemzetközi együttműködés – többek között esetleges új űrbiztonsági párbeszédek – keretében kezelje.

A Tanács figyelemmel fogja kísérni az új stratégiának a külügyi főképviselő és a Bizottság általi végrehajtását.

Háttér

A Tanács 2022. március 21-én jóváhagyta „A biztonság és a védelem területére vonatkozó stratégiai iránytű – Egy, a polgárait, az értékeit és az érdekeit megvédő Európai Unióért, amely hozzájárul a nemzetközi béke és biztonság megvalósításához” című dokumentumot. Az egyre erősödő hatalmi verseny és a fenyegetések intenzívebbé válása jellemezte geopolitikai kontextus fényében az uniós vezetők a stratégiai iránytűben a világűrt stratégiai területként azonosították, és szorgalmazták egy uniós biztonsági és védelmi űrstratégia kidolgozását.

A Bizottság és a főképviselő 2023. március 10-én közös közleményt terjesztett az Európai Parlament és a Tanács elé az Európai Unió biztonsági és védelmi űrstratégiájáról. A gazdaságok működése, a polgárok és a közpolitikák egyre nagyobb mértékben vannak a világűrhöz köthető szolgáltatásokra és adatokra utalva, többek között a biztonság és a védelem terén is, továbbá e szolgáltatások és adatok az uniós cselekvési szabadság és önálló döntéshozatal szempontjából is fontos. Az űrpolitika emellett az EU szakpolitikai programjának megvalósításához is hozzájárul, lehetővé téve a digitális és zöld átállást, fokozva ugyanakkor az EU rezilienciáját.

Forrás:
Űrpolitika: a Tanács következtetéseket hagyott jóvá az uniós biztonsági és védelmi űrstratégiáról; EU Tanácsa; 2023. november 14.