Skip to main content
Európai Uniópolitikatechnikatudomány

Az Európai Bizottság MI-hivatalt hozott létre

Szerző: 2024. június 2.No Comments

„[Gépi fordítással készült. Bizonyos részein közel van a botrányos félrefordításhoz. Minden érdeklődőnek az eredeti angol változat olvasását javasoljuk. eGov Hírlevél, szerkesztő] A Bizottság a mai napon bemutatta a Bizottságon belül létrehozott MI-hivatalt. Az MI-hivatal célja, hogy lehetővé tegye a mesterséges intelligencia jövőbeli fejlesztését, bevezetését és használatát oly módon, amely előmozdítja a társadalmi és gazdasági előnyöket és az innovációt, ugyanakkor csökkenti a kockázatokat. A Hivatal kulcsszerepet fog játszani a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabály végrehajtásában, különösen az általános célú MI-modellek tekintetében. Emellett azon fog munkálkodni, hogy előmozdítsa a megbízható mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatást és innovációt, és vezető szerepet töltsön be az EU-t a nemzetközi megbeszéléseken.

A mesterséges intelligenciával foglalkozó hivatal a következőkből áll:

  • Szabályozási és megfelelési egység, amely összehangolja a szabályozási megközelítést annak érdekében, hogy megkönnyítse a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabály Unió-szerte történő egységes alkalmazását és végrehajtását, szorosan együttműködve a tagállamokkal. Az egység hozzá fog járulni a vizsgálatokhoz és az esetleges jogsértésekhez, valamint a szankciók kezeléséhez;
  • A mesterséges intelligenciával foglalkozó egység, amely a nagyon alkalmas általános célú modellek rendszerszintű kockázatainak azonosítására, a lehetséges kockázatcsökkentő intézkedésekre, valamint az értékelési és tesztelési megközelítésekre összpontosít;
  • Kiválósági egység a mesterséges intelligencia és a robotika területén, amely a kiválósági ökoszisztéma előmozdítása érdekében támogatja és finanszírozza a kutatást és fejlesztést. Koordinálja a GenAI4EU kezdeményezést, ösztönözve a modellek fejlesztését és innovatív alkalmazásokba való integrálásukat;
  • A mesterséges intelligenciával foglalkozó osztály, amely megtervezi és végrehajtja az MI-hivatal nemzetközi szerepvállalását a jót szolgáló mesterséges intelligenciában, például az időjárás modellezésében, a rákdiagnosztikában és az újjáépítésre szolgáló digitális ikermodellekben;
  • A mesterséges intelligenciával kapcsolatos innovációs és szakpolitikai koordinációs egység, amely felügyeli az uniós mesterségesintelligencia-stratégia végrehajtását, nyomon követi a tendenciákat és a beruházásokat, ösztönzi a mesterséges intelligencia elterjedését az európai digitális innovációs központok hálózatán és mesterségesintelligencia-gyárak létrehozásán keresztül, valamint a szabályozói tesztkörnyezetek és a valós körülmények közötti tesztelés támogatásával előmozdítja az innovatív ökoszisztémát.

A mesterséges intelligenciával foglalkozó hivatalt a mesterséges intelligenciával foglalkozó hivatal vezetője fogja vezetni, és egy vezető tudományos tanácsadó irányítása alatt fog dolgozni, hogy biztosítsa a modellek és innovatív megközelítések tudományos kiválóságát, valamint egy nemzetközi ügyekkel foglalkozó tanácsadó, aki nyomon követi a megbízható mesterséges intelligenciával kapcsolatban a nemzetközi partnerekkel való szoros együttműködésre vonatkozó kötelezettségvállalásunkat.

A mesterséges intelligenciával foglalkozó hivatal felépítése és feladatai

A mesterségesintelligencia-hivatal több mint 140 főt fog foglalkoztatni feladatai ellátásához. A személyzet technológiai szakemberekből, adminisztratív asszisztensekből, ügyvédekből, szakpolitikai szakemberekből és közgazdászokból áll.

A hivatal biztosítani fogja a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabály koherens végrehajtását. Ennek érdekében támogatja a tagállamok irányító testületeit. Az MI-hivatal közvetlenül érvényesíti az általános célú MI-modellekre vonatkozó szabályokat is. A mesterséges intelligencia fejlesztőivel, a tudományos közösséggel és más érdekelt felekkel együttműködve az MI-hivatal koordinálja a legkorszerűbb gyakorlati kódexek kidolgozását, elvégzi az általános célú MI-modellek tesztelését és értékelését, tájékoztatást kér, valamint szükség esetén szankciókat alkalmaz.

A megalapozott döntéshozatal biztosítása érdekében az MI-hivatal célzott fórumokon és szakértői csoportokon keresztül együtt fog működni a tagállamokkal és a szélesebb szakértői közösséggel. Uniós szinten a mesterséges intelligenciával foglalkozó hivatal szorosan együtt fog működni a tagállamok képviselőiből álló Európai Mesterséges Intelligenciával Foglalkozó Testülettel. A független szakértőkből álló tudományos testület biztosítani fogja a tudományos közösséggel való szoros kapcsolatot, és az érdekelt felek – köztük az ipar, az induló innovatív vállalkozások és a kkv-k, a tudományos körök, az agytrösztök és a civil társadalom – kiegyensúlyozott kiválasztását képviselő tanácsadó fórum keretében további szakértelmet fog gyűjteni.

A mesterséges intelligenciával foglalkozó hivatal elő fogja mozdítani a megbízható mesterséges intelligencia innovatív uniós ökoszisztémáját. Ehhez hozzá fog járulni azáltal, hogy tanácsot ad a bevált gyakorlatokkal kapcsolatban, és lehetővé teszi a hozzáférést a mesterséges intelligenciával kapcsolatos tesztkörnyezetekhez, a valós körülmények között végzett teszteléshez és a mesterséges intelligencia elterjedéséhez szükséges egyéb európai támogató struktúrákhoz, például a mesterséges intelligencia tesztelési és kísérleti létesítményeihez, az európai digitális innovációs központokhoz és az MI-gyárakhoz. Támogatni fogja a mesterséges intelligencia és a robotika területén végzett kutatási és innovációs tevékenységeket, és olyan kezdeményezéseket hajt végre, mint a GenAI4EU, annak biztosítása érdekében, hogy az Európában gyártott és az uniós szuperszámítógépeken keresztül kiképzett mesterségesintelligencia-modelleket finomítsák és integrálják az új alkalmazásokba a gazdaság egészében, ösztönözve a beruházásokat.

Végezetül az MI-hivatal nemzetközi szinten stratégiai, koherens és hatékony európai megközelítést fog biztosítani a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, és globális referenciaponttá válik.

Következő lépések

A fent vázolt szervezeti változások június 16-án lépnek hatályba. Az MI-testület első ülését június végéig kell megtartani. Az MI-hivatal iránymutatásokat dolgoz ki az MI-rendszer fogalommeghatározására és a tilalmakra vonatkozóan, mindkettő a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabály hatálybalépése után hat hónappal esedékes. A Hivatal továbbá készen áll arra, hogy koordinálja az általános célú MI-modellekre vonatkozó kötelezettségekre vonatkozó gyakorlati kódexek kidolgozását, amely a hatálybalépést követő 9 hónap elteltével esedékes.

Háttér

2021 áprilisában a Bizottság javaslatot tett a mesterséges intelligenciáról szóló uniós jogszabályra és a tagállamokkal összehangolt új tervre annak érdekében, hogy garantálja az emberek és a vállalkozások biztonságát és alapvető jogait, miközben megerősíti a beruházásokat és az innovációt az uniós országokban. A mesterséges intelligenciáról szóló uniós jogszabályról a társjogalkotók 2023 decemberében ideiglenesen megállapodtak, és ez a világ első átfogó jogszabálya a mesterséges intelligenciáról. A mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálynak 2024. július végéig kell hatályba lépnie.

2024 januárjában a Bizottság intézkedéscsomagot indított annak érdekében, hogy támogassa az európai induló vállalkozásokat és kkv-kat a megbízható mesterséges intelligencia fejlesztésében. Ezen intézkedések részeként a Bizottság határozatot fogadott el a mesterséges intelligenciával foglalkozó hivatal létrehozásáról.

Bővebb információ

MI-hivatal

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos európai megközelítés

A mesterséges intelligenciáról szóló jogszabály

A mesterséges intelligenciára vonatkozó innovációs csomag

Mesterséges intelligenciáról szóló paktum

Idézet(ek)

„A ma közzétett MI-hivatal segíteni fog abban, hogy biztosítsuk a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabály koherens végrehajtását. A hivatal a fejlesztőkkel és a tudományos közösséggel együtt értékeli és teszteli az általános célú mesterséges intelligenciát annak biztosítása érdekében, hogy a mesterséges intelligencia emberként szolgáljon minket és megőrizze európai értékeinket.” – Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök

„Az új MI-hivatallal és annak 140 tehetséges nővel és férfival a Bizottság rendelkezik majd a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabály végrehajtásának ösztönzéséhez és Európa globális standardalkotóként betöltött szerepének megerősítéséhez szükséges szakértelemmel. A Hivatal olyan európai MI-ökoszisztémát fog előmozdítani, amely innovatív, versenyképes és tiszteletben tartja az uniós szabályokat és értékeket.” -Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos”

Forrás:
A Bizottság mesterséges intelligenciával foglalkozó hivatalt hozott létre, hogy megerősítse az EU vezető szerepét a biztonságos és megbízható mesterséges intelligencia terén; Európai Bizottság; 2024. május 29.
Lásd még:
Luca Bertuzzi; Twitter; 2024. május 29.
Commission’s DG for technology restructures to realise AI Office; Eliza Gkritsi; Euractiv; 2024. május 29.
Az Európai Bizottság szerint:
[Ennek az oldalnak a szövege gépi fordítással készült. Vissza az eredeti nyelvre. Az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a gépi fordítás minőségéért és tartalmáért.]