Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarszakirodalom

Az önkormányzati gazdasági társaságok eladósodásából és vagyonvesztéséből eredő kockázatok – az Állami Számvevőszék elemzése

Szerző: 2024. július 28.No Comments

„…A hazai jogszabályi környezet lehetővé teszi a helyi önkormányzatok számára, hogy kötelező és önként vállalt feladataik ellátását gazdasági társaságok működtetésével végezzék. Ebből következően az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok jellemzően közfeladatot látnak el, közszolgáltatásokat nyújtanak. Az általuk előállított javak és közszolgáltatások érintik a lakosság életminőségét, biztonságát, egészségét és jólétét. A társaságok közvetlenül vagy közvetetten közpénzeket használnak fel. Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok a gazdasági társaságokra vonatkozó szabályok alapján gazdálkodnak, de a helyi önkormányzat és a 2009. évi CXXII. törvény a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről is határoz meg számukra speciális előírásokat. Az önkormányzatok társasági részesedései részét képezik az önkormányzatok vagyonának, a társaságok működésében jelentkező problémák így kockázatot jelenthetnek a feladatellátásra kötelezett önkormányzatnál, továbbá a kormányzati szektorba sorolt gazdasági társaságok veszteséges gazdálkodása, adóssága befolyásolja a kormányzati szektor hiányát és adósságát is.

Az elemzés bemutatja az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok alapításának hátterében álló okokat, körülményeket, jogszabályi előírásokat, valamint az elemzés szűkebb fókuszában álló településüzemeltetési feladatok sajátosságait. Az elemzés azonosítja az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok pénzügyi gazdálkodásából eredő pénzügyi stabilitási kockázatokat (amelyek bekövetkezése esetén a tulajdonos önkormányzatnak pótbefizetést kell teljesítenie), az idegen források túlzott mértékű bevonásából eredő eladósodási kockázatokat, valamint a vagyonvesztésből adódó – a működést és feladatellátást érintő – kockázatokat. Ennek alapján az elemzés meghatározza azokat a mutatószámokat, amelyek segítségével e kockázatok az egyes önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok esetében feltárhatók.

A kidolgozott mutatószámrendszer alkalmazásával az elemzés értékeli, hogy a mintába került településüzemeltetési feladatokat (is) ellátó önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságoknál 2019-2021. között bekövetkeztek-e a pénzügyi stabilitást veszélyeztető, eladósodottsági, illetve vagyonvesztési kockázatok, és ezek miatt kényszerültek-e többletkiadásokra a tulajdonos önkormányzatok…”

Forrás:
Az önkormányzati gazdasági társaságok eladósodásából és vagyonvesztéséből eredő kockázatok; Dr. Pulay Gyula, Dr. Kádár Kriszta, Erdélyi Attila, Kisapáti Angéla; Állami Számvevőszék (ÁSZ); T/613; 2024. július (PDF)