Skip to main content
Európai Uniógazdaságinformatikaközigazgatás: külföldönpolitikatechnikatudomány

Közös fellépés a generatív MI-rendszerek versenyjogi szabályozásáért

Szerző: 2024. július 28.No Comments

„Az Európai Unió, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok versenyhatóságai közös elveket határoztak meg a mesterséges intelligencia piacának szabályozására.

Az Európai Unió, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok versenyhatóságai egy közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben rögzítették, hogy a mesterséges intelligencia, különösen az alapmodellek, mint például a ChatGPT, jelentős innovációs potenciállal bírnak, ugyanakkor versenyjogi kockázatokat is hordoznak. Az alapmodellek olyan általános célú AI rendszerek, amelyek számos alkalmazási területen felhasználhatók, beleértve a szöveg, kép és videó generálását is.

Közös elvek, független döntések

A nyilatkozatot az Európai Bizottság, az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatósága (CMA), valamint az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) és Igazságügyi Minisztériuma írta alá. A dokumentumban hangsúlyozzák, hogy bár jogi hatáskörük és környezetük különbözik, továbbá döntéseiket mindig szuverén és független módon hozzák meg, azonban a globális problémák természete miatt fontosnak tartják a közös megértést és az információk megosztását a megfelelő intézkedések érdekében.

A hatóságok három fő kockázatot emeltek ki

  • a kulcsfontosságú erőforrások, mint az adatok és a csúcstechnológiájú AI chipek ellenőrzése;
  • a piaci erőfölény megszilárdítása vagy kiterjesztése a mesterséges intelligenciához kapcsolódó piacokon;
  • valamint a nagy szereplők közötti partnerségek.

A versenyhatóságok célja a fogyasztói választási lehetőségek biztosítása, a különböző szolgáltatások interoperabilitásának elősegítése és az antikompetitív taktikák megakadályozása.

Versenyhatóságok fellépései és vizsgálatai

A brit CMA különösen figyelemmel kíséri a nagy technológiai cégek és az alapmodell fejlesztők közötti partnerségeket, mint például az Amazon és az Anthropic közötti együttműködést. A nyilatkozat azonban nem változtat a CMA fúziós felülvizsgálati folyamatán az AI partnerségek esetében, beleértve a Microsoft és az OpenAI együttműködését is. Az Európai Bizottság állítólag megszüntette a Microsoft OpenAI-ba történő befektetésének és partnerségének vizsgálatát, de továbbra is vizsgálja az antikompetitív vonatkozásokat. Az amerikai FTC saját vizsgálatot indított az ilyen partnerségek ügyében januárban.

Az új megállapodás értelmében a szabályozó hatóságok három alapelvet fogadtak el a verseny és a fogyasztók védelme érdekében:

  • a tisztességes üzletvitel;
  • a rendszerek interoperabilitása;
  • a vásárlók választási lehetőségeinek biztosítása.

Az AI fejlesztéseinek közérdekű hasznosulása érdekében fontos, hogy a piacokat korlátozó stratégiák ellen folyamatosan éber figyelemmel lépjenek fel.”

Forrás:
AI: szabályozni, de hogyan?; Tieger Endre; Economx, 2024. július 27.
Lásd még:
Joint Statement on Competition in Generative AI Foundation Models and AI Products; Margrethe Vestager, Executive Vice-President and Competition Commissioner, European Commission, Sarah Cardell, Chief Executive Officer, U.K. Competition and Markets Authority, Jonathan Kanter, Assistant Attorney General, U.S. Department of Justice, Lina M. Khan, Chair, U.S. Federal Trade Commission; European Commission, Directorate-General for Competition; 2024. július 23.
(A szerző az EuroAtlantic Tanácsadó elemzője.)