Skip to main content
fenntartható fejlődésközigazgatás: magyarpolitikatársadalomterületfejlesztés

Jelentős szigorítások a Balatoni Vízparti Tervben – kezdődik a szakmai egyeztetés

Szerző: 2024. augusztus 4.No Comments

„A Balaton egyik legfontosabb természeti örökségünk, amelyet kötelességünk megvédeni. Az Építési és Közlekedési Minisztérium Építészeti Államtitkársága által összeállított új építésügyi keretrendszer alapján – összhangban tavaly év végén elfogadott, a magyar építészetről szóló törvénnyel – a korábbinál nagyobb területen lesz tilos a beépítés, emellett az új szabályozás megvédi a strandokat és a zöldterületeket és természetes partszakaszok kijelölésével elősegíti a természetes és természetközeli növényzettel borított területek ökológiai állapotának fenntartását. Az Államtitkárság augusztus 31-ig várja a tervezettel kapcsolatos véleményeket, az önkormányzatoktól, a szakmai és civil szervezetektől a vizpartiterv@ekm.gov.hu email címen.

A Vízparti Terv tervezete az alábbiak szerint érhető el.

Útmutató, GYIK az észrevételezéshez

A Balaton vízparti területeinek területfelhasználási követelményeiről szóló kormányrendelet-tervezet (BATÉK-tervezet)

Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről szóló 2018. évi CXXXIX. törvény (Trtv.)

A BALATON VÍZPARTI TERVE ÁLTAL ÉRINTETT TELEPÜLÉSEK:

Alsóörs Vízparti Terv tervezete

Aszófő Vízparti Terv tervezete

Ábrahámhegy Vízparti Terv tervezete

Badacsonytomaj Vízparti Terv tervezete

Badacsonytördemic Vízparti Terv tervezete

Balatonakali Vízparti Terv tervezete

Balatonakarattya Vízparti Terv tervezete

Balatonalmádi Vízparti Terv tervezete

Balatonberény Vízparti Terv tervezete

Balatonboglár Vízparti Terv tervezete

Balatonederics Vízparti Terv tervezete

Balatonfenyves Vízparti Terv tervezete

Balatonfőkajár Vízparti Terv tervezete

Balatonföldvár Vízparti Terv tervezete

Balatonfüred Vízparti Terv tervezete

Balatonfűzfő Vízparti Terv tervezete

Balatongyörök Vízparti Terv tervezete

Balatonkenese Vízparti Terv tervezete

Balatonkeresztúr Vízparti Terv tervezete

Balatonlelle Vízparti Terv tervezete

Balatonmáriafürdő Vízparti Terv tervezete

Balatonöszöd Vízparti Terv tervezete

Balatonrendes Vízparti Terv tervezete

Balatonszárszó Vízparti Terv tervezete

Balatonszemes Vízparti Terv tervezete

Balatonszepezd Vízparti Terv tervezete

Balatonszentgyörgy Vízparti Terv tervezete

Balatonudvari Vízparti Terv tervezete

Balatonvilágos Vízparti Terv tervezete

Csopak Vízparti Terv tervezete

Fonyód Vízparti Terv tervezete

Gyenesdiás Vízparti Terv tervezete

Keszthely Vízparti Terv tervezete

Kővágóörs Vízparti Terv tervezete

Örvényes Vízparti Terv tervezete

Paloznak Vízparti Terv tervezete

Révfülöp Vízparti Terv tervezete

Siófok Vízparti Terv tervezete

Szántód Vízparti Terv tervezete

Szigliget Vízparti Terv tervezete

Tihany Vízparti Terv tervezete

Vonyarcvashegy Vízparti Terv tervezete

Zamárdi Vízparti Terv tervezete

Zánka Vízparti Terv tervezete

Az új kormányrendelet-tervezet (BATÉK) célja, hogy megújítsa a Balaton vízparti területeire vonatkozó építésügyi keretszabályozást, megteremtse a területrendezési terv – Vízparti Terv – településrendezési terv – építési előírások világos és átlátható rendszerét, visszaszorítsa a vízparti területek beépítését, elősegítse a természetes és természetközeli állapotú területek hatékonyabb védelmét, megakadályozza az ökológiai degradációt, erősítse és ösztönözze a vízparti területek közcélú használatát, valamint a táji adottságok megőrzését, továbbá megteremtse a vízszintszabályozáshoz alkalmazkodó új területhasználat jogszabályi feltételeit. Mindez összhangban van a tavaly év végén elfogadott, a magyar építészetről szóló törvénnyel, ami szintén jelentős lépéseket tett a balatoni környezet megőrzése érdekében.

Az elmúlt évtizedekben jelentős anomáliát okozott a Balaton körüli építkezések és a természetes környezet eltűnésének problémája. Mindez azért is történhetett, mert a szabályozás elavult volt. Ezt a szabályozást korszerűsítjük most, ennek a folyamatnak az első lépése az új építészeti törvény volt, most pedig elkészült a Vízparti Terv, ami a mára meghaladott, közel 20 éves vízpart-rehabilitációs tanulmányterveket vizsgálja felül. A változtatást a társadalmi-gazdasági igények változása (a járvány hatásaként felújítási és apartmanház-építési láz, új üdülő- és lakóterületek kijelölésének igénye, kempingek megszűnése, nagyhajós kikötők építésére irányuló fejlesztési szándék, halászati helyett horgászati igények előtérbe kerülése), a terület- és településrendezési szabályozás változása, a szabályozási vízszint módosítása, továbbá természeti változások (nádasok mennyiségének és minőségének csökkenése) tették sürgetővé és szükségszerűvé.

Már a Vízparti Terv jelen tervezete is széles körű ágazati és önkormányzati egyeztetésen alapul. A Vízparti Terv szakmai megalapozottságát a természetvédelmi, vízügyi, illetve hajózási államigazgatási szervek bevonásával megvalósult kiterjedt ágazati konzultációk biztosítják.

A Vízparti Terv számos szigorítást tartalmaz, célja, hogy ne csak egy egyszerű szabályozás, hanem Balaton védő terv legyen, ami segít megőrizni a Balaton egyedi, különleges természeti, épített és kulturális környezetét.

A Vízparti Terv szigorításai közül az alábbiakat érdemes kiemelni:

  • A Vízparti Terv területi hatályának kiterjesztésével a szabályozás még nagyobb parti területet véd a beépítés (új beépítésre szánt területek, új lakó- illetve gazdasági területek kijelölése, továbbá a beépítési paraméterek növelése) ellen.
  • A kikötői helyszínek Vízparti Tervben történő rögzítése ellehetetleníti a nemkívánatos fejlesztéseket: kikötő csak ott létesíthető, ahol a Vízparti Terv ezt jelöli.
  • A Vízparti Terv védi a zöldterületeket és strandokat: a Vízparti Tervben jelölt zöldterület főszabályként egyáltalán nem, a strand pedig kizárólag zöldterület övezetbe sorolható át. A közhasználatú balatoni strandok magántulajdonosok részére nem idegeníthetőek el.
  • A beépítetlenül megőrzendő parti területsáv védi a közvetlen vízpartot a beépítés (épület, úszómedence, illetve egyéb, a helyi építési szabályzat által tiltott építmény elhelyezése) ellen.
  • A Vízparti Terv természetes partszakaszok kijelölésével segíti elő a természetes és természetközeli növényzettel borított területek ökológiai állapotának fenntartását, rehabilitációját, illetve védi a szárazulati nádasokat.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium Építészeti Államtitkársága várja az észrevételeit!

Lánszki Regő
Országos főépítész
Építészeti államtitkár”

Forrás:
Jelentős szigorítások a Balatoni Vízparti Tervben – kezdődik a szakmai egyeztetés; E-építés portál; 2024. augusztus 1.