Skip to main content
Európai Uniógazdaságinformatikajogpolitikatársadalomtechnikatudomány

A digitális ipar szakmai szervezetei az általános célú MI Gyakorlati Kódexéhez (Code of Practice) való hozzájárulás határidejének meghosszabbítását kérik

Szerző: 2024. augusztus 10.No Comments

„Egy 11 technológiai iparági szövetségből álló csoport arra kérte az Európai Bizottságot, hogy hosszabbítsa meg a szeptemberi határidőt az általános célú mesterséges intelligencia (General-purpose AI, GPAI) kódexre vonatkozó vélemények benyújtására – derül ki egy csütörtöki (2024. augusztus 8.) levélből.

A kódex kulcsfontosságú az Európai Unió mérföldkőnek számító MI-szabályozás (mesterséges intelligenciára vonatkozó jogszabály, MI-jogszabály, AI Act) végrehajtásában. A GPAI-ra (mint például a ChatGPT) vonatkozó követelmények 2025. augusztusától lesznek érvényesek. Amíg az egységesített szabványok nem készülnek el, a cégek a kódex segítségével tudják bizonyítani a megfelelőséget.

A július 30-án elindított nyílt, több érdekelt fél részvételével zajló konzultáció az elsődleges módja annak, hogy azok a vállalatok is kifejezhessék véleményüket, amelyek nem vettek közvetlenül részt a kódex vázlatának kidolgozási folyamatában. Az ő visszajelzéseiket fogják felhasználni a kódex első tervezetének elkészítéséhez, amelyet szeptemberben egy találkozón mutatnak be, majd ezt követően több hónapon keresztül finomítanak.

Az iparági szövetségek szerint a nyár közepén zajló konzultációra megadott hathetes időkeret miatt csak korlátozottan tudnak érdemben véleményt nyilvánítani, ezért legalább két hét hosszabbítást kérnek. A 11 csoport vállalatok széles körét öleli fel az EU-ból és az USA-ból, a nagy technológiai cégektől kezdve a startupokig.

A Bizottságnak szoros ütemterve van a különböző irányelvek és gyakorlati kódexek elkészítésére. Az általános célú mesterséges intelligencia (GPAI) kódex kényes kérdés, mivel ez határozza meg a megfelelést néhány legerősebb MI-modell esetében, és mert a civil társadalom aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ipar alakíthatja majd ki a saját szabályozását.
Július 30-án a Bizottság bejelentette, hogy a civil társadalom és a tudományos élet szereplői is bevonásra kerülnek egy „plenáris ülés” keretében, amellyel a kódex kidolgozása során konzultálni fognak. Azonban kizárólag a GPAI fejlesztőit fogják meghívni azokhoz a „műhelymunkákhoz”, ahol a kódexeket ténylegesen kidolgozzák, a munkacsoportok elnökeivel és alelnökeivel együtt.

Azoknak, akik közvetlenül részt szeretnének venni a kódexek kidolgozásában, még szűkebb időkeret áll rendlekezésükre, mivel a határidő augusztus 25-re van kitűzve.
Az iparági szövetségek, amelyek hosszabbítást kérnek, a következők: a startupokat tömörítő Allied for Startups; az Amerikai Kereskedelmi Kamara az Európai Unióhoz (American Chamber of Commerce to the European Union, AmCham EU); az Európai Internet Szolgáltatók Szövetsége (European Internet Services Providers Association); és az olasz IT szövetség, az Anitec-Assinform.

Az aláírók között szerepelnek a nagy technológiai cégek iparági szövetségei Franciaországból, Németországból, Lengyelországból és Brüsszelből, amelyek olyan cégeket képviselnek, mint a Google, a Meta, az Oracle, az Amazon, a Microsoft és a Samsung.

Konkrétan ezek az aláírók a következők: a francia Association des services Internet communautaires (ASIC), a német Bundesverband Digitale Wirtschaft, a lengyel Związek Cyfrowa Polska, a brüsszeli székhelyű DOT Europe, valamint három, Washington DC-ben található, de brüsszeli irodával rendelkező technológiai érdekvédelmi csoport: a BSA-Software Alliance, a Computer & Communications Industry Association és az Information Technology Industry Council.”

Forrás:
Tech industry groups ask to extend deadline to contribute to general purpose AI Code of Practice; Eliza Gkritsi; Euractiv; 2024. augusztus 8.