Skip to main content
fenntartható fejlődéspolitikaszakirodalomtudományzöld átállás

Polikrízis – kutatási és cselekvési ütemterv

Szerző: 2024. augusztus 25.No Comments

„Hiányosságok, lehetőségek és prioritások a polikrízis kutatás és cselekvés terén

Az ütemterv a Cascade Institute, a Potsdam Institute for Climate Impact Research, the Research Institute for Sustainability – Helmholtz Centre Potsdam, és a Centre for the Study of Existential Risk együttműködésével készült, lényege egy tervezet a polikrizis-elemzés mint inkluzív, hiteles és elismert tudományos és gyakorlati terület előmozdítására. A terv a polikrizis kutatási és cselekvési közösség növekvő számú résztvevőivel folytatott széles körű konzultáció eredményeire épít; célja, hogy a tudósok, a politikai döntéshozók, a vállalatok és a finanszírozók számára egy tömör, ám átfogó pillanatképet nyújtson erről a kialakuló területről, beleértve annak hiányosságait, lehetőségeit és lehetséges prioritásait.”

Forrás:
Polycrisis Research and Action Roadmap; Michael Lawrence, Megan Shipman, Scott Janzwood, Constantin Arnscheidt, Jonathan Donges, Thomas Homer-Dixon, Christian Otto, Pia-Johanna Schweizer, Nico Wunderling; Technical Paper #2024-4, Version Number: 1.0; Cascade Institute; 2024. augusztus 16.

„: A Cascade Intézet polikrízis-elemzési keretrendszere

Ez az útmutató a Cascade Institute polikrízis-elemzési keretrendszerét ismerteti. Olyan integrált fogalmakat mutat be, amelyek tisztázzák a globális rendszerválságok közötti kölcsönhatásokat és e kölcsönhatások lehetséges következményeit. Célja, hogy segítsen a kormányoknak, vállalatoknak és közösségeknek hatékonyabban átlátni a globális kockázatokat jelenleg körülvevő ködön, hogy jobban előre láthassák a felmerülő veszélyeket és jobban reagálhassanak rájuk.”

Forrás:
Introduction to Polycrisis Analysis; Michael Lawrence, Megan Shipman, Thomas Homer-Dixon; Technical Paper #2024-1, Version Number: 1.0; Cascade Institute; 2024. április 22.

„Polikrízis – tanulmányi kirándulás

Az oldal a polikrízisről szóló viták alapvető témáinak és a Polycrisis Resource Library kulcsfontosságú szövegeinek bemutatását kínálja, köztük számos olyan szövegét, amelyek szerzői a Polycrisis Közösségi Térképen szereplő személyek és szervezetek. Bevezető tájékozódást nyújt a polikrízissel kapcsolatos ismeretek és gyakorlat kialakulóban lévő területéhez. Az alábbi kérdésre kattintva megnyithatja a túra adott szakaszát, és a szövegben található linkek segítségével elérheti a vonatkozó könyvtári információt.”

Forrás:
Polycrisis Learning Journey; Polycrisis