Skip to main content
Európai Unió

Az uniós költségvetés éves felülvizsgálata

Szerző: 2024. szeptember 1.No Comments

„Az Európai Unió a 2021–2027. évi többéves költségvetési ciklusának a közepén jár. Ez az időszak mindeddig meglehetősen viharos volt. Az olyan példátlan kihívások, mint a Covid19-világjárvány és az Ukrajna elleni orosz agressziós háború, jelentős szakpolitikai és finanszírozási válaszlépéseket tettek szükségessé. Az Unió minden szintjén szilárd pénzgazdálkodásra és felügyeletre van szükség. Az Európai Számvevőszék uniós költségvetésről szóló éves jelentése nagy mértékben elősegíti ezt. Az idei jelentést október 10-én tesszük közzé.

Munkája révén a Számvevőszék elősegíti az uniós szakpolitikák pénzgazdálkodásának és eredményességének javítását. Számvevőink minden évben ellenőrzik az uniós költségvetés bevételeit és kiadásait, és megvizsgálják, hogy megbízható-e az éves beszámoló, valamint hogy a bevételi és kiadási tranzakciók megfelelnek-e a szabályoknak és előírásoknak. Ennek érdekében a számvevők tranzakciómintákat tesztelnek, hogy felmérjék, milyen mértékben érintik hibák a kiadásokat.

A hibaszint az elmúlt években észrevehetően nőtt: a tavalyi évben számvevőink 4,2%-ra becsülték azt. Fontos megérteni, hogy a becsült hibaszint nem a csalásokat, a hatékonyság hiányát vagy a források pazarlását méri, hanem annak a becslése, hogy mekkora az a pénzösszeg, amelyet nem az uniós vagy a nemzeti jogszabályoknak és előírásoknak megfelelően használtak fel. Megtörténhet ugyanakkor, hogy munkájuk során számvevőink csalásgyanús eseteket is azonosítanak. Ezeket jelentik az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) és az Európai Ügyészségnek (EPPO), amelyek ezt követően döntenek arról, hogy indítanak-e vizsgálatot.

2023-ban az uniós költségvetési kiadások összesen 191,2 milliárd eurót tettek ki. Figyelembe véve az Unió Covid19 utáni helyreállítási forrásaiból származó kiadásokat, az Unió által teljesített kifizetések összesen 239,2 milliárd euróra rúgtak. Mivel az uniós költségvetés és a Covid19 utáni helyreállítási alapok két igen eltérő kiadási modell alapján működnek, a Számvevőszék három éven belül harmadjára két külön véleményt ad ki a kiadások jogszerűségéről és szabályszerűségéről: egyet a hagyományos uniós költségvetésre, egyet pedig a Covid19 helyreállítási alapokra vonatkozóan. Az éves jelentést 2024. október 10-én 00:01-kor tesszük közzé a Számvevőszék honlapján.”

Forrás:
Az uniós költségvetés éves felülvizsgálata; Európai Számvevőszék (ECA); 2024. augusztus 30.