Skip to main content
Európai UniógazdaságInternettávközlés

865 millió eurós uniós befektetés (CEF) a gyors és biztonságos digitális konnektivitási hálózatok támogatására

Szerző: 2024. október 13.No Comments

„A Bizottság a mai napon elfogadta az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) digitális részére vonatkozó második munkaprogramot, amely meghatározza az európai digitális konnektivitási infarstruktúrák javítását célzó, uniós finanszírozású intézkedések hatályát és célkitűzéseit. Ezek az intézkedések 2024 és 2027 között mintegy 865 millió EUR összegű finanszírozásban részesülnek.

Az európai konnektivitási infrastruktúra javítása alapvető fontosságú Európa 2030-as digitális évtizedre vonatkozó célkitűzéseinek eléréséhez, amelyek célja, hogy minden polgárt és vállalkozást összekapcsoljanak az 5G és a gigabites konnektivitással. A köz- és magánberuházások előmozdításával a CEF Digital Unió-szerte hozzájárul a közös uniós érdekű konnektivitási projektekhez, valamint a biztonságos, védett és fenntartható nagy teljesítményű infrastruktúra, például a gigabites és az 5G hálózatok kiépítéséhez.

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz új digitális munkaprogramja a következő területeken támogatja az intézkedéseket:

  1. 5G infrastruktúrák kiépítése Európában, a gigabites és az önálló 5G infrastruktúrák kiépítését előmozdító nagyszabású projektek társfinanszírozása, valamint a peremhálózati felhő és a számítástechnikai képességek integrálása a vertikális ágazati alkalmazásokba, például az egészségügybe, a gyártásba, a közlekedésbe és a logisztikába;
  2. gerinchálózatok – többek között kvantumkommunikációs hálózatok és tenger alatti kábelek – telepítése és jelentős korszerűsítése a tagállamokon belüli és a tagállamok közötti, valamint az Unió és harmadik országok közötti konnektivitási hálózatok teljesítményének, rezilienciájának és kapacitásának növelése érdekében;
  3. Operatív digitális platformok kiépítése a közlekedési vagy energetikai infrastruktúrák számára az információs és kommunikációs technológiák (IKT) energiafelhasználásának optimalizálása és környezeti hatásának csökkentése révén. Ezek az operatív digitális platformok a Digitális Európa program és a Horizont Európa által finanszírozott meglévő és kialakulóban lévő európai adat-, felhő- és pereminformatikai, valamint konnektivitási infrastruktúrákra épülnek, és integrálódnak azokkal.

A CEF második digitális munkaprogramja szintén hozzá fog járulni az európai digitális ökoszisztéma versenyképességének ösztönzéséhez, hogy kezelni lehessen azokat a kritikus geopolitikai és geogazdasági kihívásokat, amelyekre többek között a „Hogyan elégítsük ki Európa digitális infrastruktúrával kapcsolatos igényeit?” című fehér könyv is rávilágított. A CEF Digital célja továbbá a digitális gerinchálózatok, különösen a tenger alatti kábelek kapacitásának, biztonságának és rezilienciájának növelése. Emellett hozzá fog járulni a köz- és magánforrások mozgósításához a nagy teljesítményű hálózatok kiépítését akadályozó beruházási hiány kezelése érdekében, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a polgárok és a vállalkozások átvegyék a fejlett technológiákat.

Következő lépések

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz digitális programja keretében a negyedik pályázati felhívást a következő napokban teszik közzé. Az érdekelt felek az indulást követő információs napokon is részt vehetnek, hogy többet megtudjanak a pályázati felhívások prioritásairól és fő szempontjairól, valamint az értékelési és odaítélési eljárásokról.

Háttér

2027-ig legfeljebb 2 milliárd eurós költségvetéssel az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz digitális programja keretében az első két pályázati felhívás eddig 65 projektet finanszírozott, köztük 30 gerinchálózati projektet a Digital Global Gateways számára, 17 projektet az 5G intelligens közösségek számára, valamint 18 projektet a határokon átnyúló 5G folyosók területén.

A CEF Digital támogatja Európa digitális átalakulását, és része az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz átfogó programjának, amely a transzeurópai digitális, közlekedési és energiahálózatokba történő beruházásokat támogatja, 2021 és 2027 között 33,7 milliárd EUR értékben.

További információ

Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz – munkaprogram

Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz – CEF Digital

Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz – Végrehajtás

Idézet(ek)

„Konnektivitásunk javítása stratégiai fontosságú az EU-ban. Ezzel a második munkaprogrammal pedig arra törekszünk, hogy több polgárt és vállalkozást kössünk össze, és innovatívabb konnektivitási infrastruktúrát hozzunk létre. A digitális munkaprogram mintegy 865 millió eurót fog beruházni a fejlett gigabites és 5G infrastruktúrák, valamint a gerinchálózati kábelprojektek kiépítésére irányuló intézkedések támogatására.” – Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök”

Forrás:
A Bizottság 865 millió eurót fektet be az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) keretében a gyors és biztonságos digitális konnektivitási hálózatok támogatására; Európai Bizottság; 2024. október 9.
[Ennek az oldalnak a szövege gépi fordítással készült. Vissza az eredeti nyelvre.
Az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a gépi fordítás minőségéért és tartalmáért. Fontos tudnivalók a gépi fordításról]