Skip to main content
jogtávközlés

Konzultáció indult az európai internetes hálózatsemlegességről

Szerző: 2010. július 13.szeptember 13th, 2010No Comments

A hálózatsemlegesség az egyik meghatározó téma ma a távközlés fejlődésével kapcsolatban. Alapvetően arról van szó, hogy a hálózatot használókat egyformán kezeljék-e, vagy tegyenek különbséget (jellemzően a használat mértéke szerint)? Ez érintheti az egyéni torrentezőket is, de sokkal kellemetlenebb lehet a nagy tartalomszolgáltatóknak. Az Európai Bizottság most konzultációt kezdeményezett a problémáról, melynek legfontosabb kérdései ezek:

  • az internetszolgáltatók kapjanak-e arra jogosultságot, hogy bizonyos forgalomszabályozó módszerek segítségével egyes forgalomtípusokat preferáljanak másokkal szemben?
  • az ilyen forgalomszabályozó módszerek okozhatnak-e problémákat, ennek a szabályozásnak lehetnek-e előnytelen hatásai az egyes felhasználókra nézve?
  • vajon a különböző internetszolgáltatók közötti verseny és az új távközlési keretszabályozás átláthatósági követelményei elegendőek-e ahhoz, hogy elkerüljék a fogyasztók szabad választásából adódó potenciális problémákat?
  • a tisztességes piaci feltételek fenntartásához az EU-nak kell további lépéseket tenni, vagy az iparágnak kell meghagyni az irányító szerepet?

Forrás:
IT Café, 2010. július 1.
Digitális Menetrend: A Bizottság konzultációt kezdeményez a hálózatsemlegességről, Brüsszel, 2010. június 30.