Skip to main content
közigazgatási informatika

Itthon annyi hardver lett már eladva, hogy fél Európa elműködne rajta

Szerző: 2010. szeptember 13.szeptember 20th, 2010No Comments

” Ön is említette potenciális célpontként az állami szférát. A kormány néhány hónapja jelentett be egy 120 milliárd forintos kiadáscsökkentést. Ez mennyiben érinti az SAP szerződéseit?
– Néhány szerződést újra kellett tárgyalnunk, és folyamatosan igyekszünk támogatni a kormány rövid távú törekvéseit. Ezzel együtt a hosszútávú, és hosszú távon fenntartható megtakarításhoz az SAP úgy tud hozzájárulni, hogy segíti a kormányzatot olyan rendszerek megismerésében és implemetálásában, melyek működési költségcsökkenést tesznek lehetővé. Most is sok olyan területet látunk, ahol rengeteg pénz megy el informatikai rendszerek üzemeltetésére, karbantartására. Azt gondoljuk, hogy a mi megoldásainkkal nagy, több milliárdos megtakarítást lehetne elérni, persze ehhez projekttől függően valamekkora beruházási összegre szükség van, de nemzetköti tapasztalatok azt mutatják,hogy ez egy-két év alatt megtérülhet. Sajnos már ezen a területen is jelentősen lemaradtunk a környező országokhoz képest.

Ismereteim szerint a még felhasználható kb. 1800 milliárd forintnyi szabad uniós forrásból a kormány 1000 milliárdot dedikáltan a kkv-szektornak szán az Új Széchenyi Terv és más programok keretein belül. Fontosnak tartjuk, hogy a fennmaradó összegből olyan beruházások is történjenek, melyek hosszabb távon az állam működésében, a kormányzati gépezet működtetésében megtakarítást hoznak. Ezek lehetnek meglévő megoldások kiváltásai, hiszen sok állami intézménynél fordulnak elő agyonfejlesztett egyedi informatikai megoldások, melyeket drágán üzemeltetnek vagy lehetnek zöldmezős beruházások, amelyek szétdarabolt folyamatokat központosítanak, egyszerűsítenek.
– Az Önök által megvizsgált állami beruházásoknál mennyi pénzt lehetne megtakarítani ilyen optimalizálással?
– Összességében azt gondolom, hogy éves szinten több tízmilliárd forintos spórolásról beszélünk, amit egy jól megtervezett három-négy éves munkával biztosan el lehetne érni.
– Korábban a nemzeti fejlesztési miniszter is elismerte, hogy az infokommunikáció okozta a legnagyobb csalódást a kormány számára, ugyanis átlagon felüli volt a korrupció a szektorban és rengeteg volt a felesleges beruházás az elmúlt években. Ezek szerint a kormány is nyitott az Önök elképzeléseire?
– A kormányzati informatika egyik legnagyobb problémája a sok felesleges beruházás. Egy barátom szokta mondani, hogy Magyarországon annyi hardver lett már eladva, hogy fél Európa elműködne rajta. Sajnos a beruházások zöme nem azokon a területeken történtek, ahol strukturális változásokat lehetne elérni a kormányzaton belül és a beruházás hosszútávon fenntartható megtakarítást eredményezne.”

Forrás:
Itthon annyi hardver lett már eladva, hogy fél Európa elműködne rajta, Menedzsment Fórum, 2010. szeptember 13.