Skip to main content
közigazgatás: magyar

Szabó Erika Brüsszelben: az EU a helyi önkormányzatok és a határokon átnyúló együttműködés felé nyit

Szerző: 2010. október 11.No Comments

„2010. szeptember 30. és október 1. között a területi közigazgatás korszerűsítését célzó, úgynevezett Magas Szintű Találkozót tartottak Brüsszelben az Európai Unió szakpolitikusainak és szakértőinek részvételével. A kétnapos rendezvényen Magyarországot képviselő delegációt dr. Szabó Erika, területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár vezette.
A Magas Szintű Találkozót 2004-ben az Európai Unió holland elnöksége kezdeményezte. A találkozókon a tagországok képviselőinek célkitűzése a jelenleginél költségtakarékosabb, de jóval hatékonyabb többszintű kormányzás megvalósítása.
A konferencián elhangzott: a hatékonyság-növelés egyik eszköze a helyi és regionális önkormányzatok nagyobb mértékű bevonása az uniós döntéshozatali eljárásba. Dr. Szabó Erika a magyar területi közigazgatás korszerűsítési folyamatának bemutatásakor elmondta: a kormány a „Jó Állam” kialakítása során olyan elveket alkalmaz, melyek összhangban állnak ezzel az elvárással. Sajnos, a helyi önkormányzatok vezetői előtt nem ismeretlen az a tény, hogy egy-egy európai uniós jogszabály végrehajtása váratlanul nagy erőfeszítéseket, sokszor jelentős anyagi terhet követel az önkormányzatoktól. Hangsúlyozta: az ilyen helyzetek elkerülése érdekében fontos, hogy már a döntés-előkészítésben részt vegyenek központi kormányzati, illetve európai uniós szinten is.
A konferencia másik fontos témaköre a határokon átnyúló közös feladatellátást és szolgáltatásnyújtást lehetővé tevő társulási forma, az európai területi együttműködési csoportosulások, azaz EGTC-k (European Grouping for Territorial Cooperation) működése, szabályozása volt. A magyar delegáció szakmai előadója a jelenlévőknek beszámolt arról, hogy 2011. első félévében a magyar soros uniós elnökség kiemelt feladata lesz az EGTC csoportosulásokra vonatkozó szabályozás felülvizsgálata.
Dr. Szabó Erika államtitkár biztosította a találkozó résztvevőit arról, hogy Magyarország kormánya kiemelt feladatként kezeli a többszintű kormányzás ügyét, ezért elkötelezett abban, hogy a spanyol-belga-magyar trióelnökség által megkezdett folyamatot továbbvigye, továbbá, hogy a témában hasonlóan magas szintű és eredményes párbeszédet folytasson az uniós tagországokkal. „

Forrás:
Szabó Erika Brüsszelben: az EU a helyi önkormányzatok és a határokon átnyúló együttműködés felé nyit, 2010. október 2.