Skip to main content
informatika

Felhő, mint orvosság forráshiányra

Szerző: 2010. október 15.No Comments

„A válság időszakában a magyar gazdaság legtöbb szereplőjének nem áll rendelkezésére elegendő fejlesztési forrás informatika rendszerük szinten tartására a hagyományos módon, ezért minden korábbinál nagyobb szükségük van a magyar önkormányzatoknak, valamint a kis- és középvállalatoknak a felhő alapú számítástechnikai szolgáltatásokra.
Forráshiányos helyzetben a megoldást az it-fejlesztésekre az infrastruktúra-beruházások költségét minimalizáló és a működési kiadásokat csaknem megfelező felhőszolgáltatások igénybevétele jelentheti. Számos városi és járási (kistérségi) önkormányzat, valamint jó néhány vállalat már felismerte ezt a lehetőséget, és élvezi a technológia nyújtotta előnyöket – mutatott rá Kalotay Balázs, a Fujitsu Technology Solutions Kft. szakértője a Budapesten megrendezett IDC Hosting Konferencián.
A felhő alapú számítástechnika iránti igények magyarországi növekedése egyúttal meggyorsíthatja a hazai számítástechnika átlépését az informatika új korszakába. Réger József, a Fujitsu globális fejlesztési vezetője szerint ugyanis kevesebb mint öt éven belül megszűnhetnek a klasszikus, azaz az installált és hálózatba kapcsolt számítástechnikai munkahelyek. A mobil pc-k számának további növekedése mellett teret nyernek a központilag menedzselt eszközök, például a zéró kliensek. Ezek virtualizált környezetben működnek, nincs szükségük processzorokra és merevlemezekre, sem integrált tároló és szoftver rendszerekre: A munkavállalóknak csak a központi adatbankban tárolt saját adataikra lesz szükségük, pc-re nem.”

Forrás:
Felhő, mint orvosság forráshiányra, Mártonffy Attila összeállítása, IT Business, 2010. október 15.