Skip to main content
közigazgatási informatika

Honlap indult az egyszerűsített honosításról

Szerző: 2010. november 7.No Comments

„Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló honlap indult csütörtökön; a www.allampolgarsag.gov.hu címen elérhető oldalon az állampolgárság megszerzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, szabályokat gyűjtötték össze…
Az új honlap nyitóoldalán a köztársasági elnök köszönti a látogatókat. A honlapról le lehet tölteni az eljáráshoz szükséges dokumentumokat, választ találhatnak az érdeklődök magáról az eljárásról, arról, hogy hogyan, hol lehet kérelmezni az állampolgárságot. A kérelmet az összes magyarországi anyakönyvvezetőnél, a polgármesteri hivatalok mellett mintegy 2200 helyen, a bevándorlási és állampolgársági hivatal minden megyében megtalálható regionális ügyfélszolgálatain, és az összes magyar külképviseleten be lehet adni. Az oldalon is meg lehet tudni, hogy a kérelmező hol találja a hozzá legközelebb eső helyet kérelme beadásához, mi a teendő, ha eltorzították magyar nevét, ami a csángóknál gyakori.

Az érintettek a honlapon tájékozódhatnak a jogosultságokról és kötelezettségekről, s a gyakori kérdések között a legsűrűbben előforduló felvetésekre igyekeztek választ adni. Tájékoztatást találnak az idegen nyelvű okiratok lefordításáról is. Utóbbi kapcsán a kormánybiztos elmondta: megállapodtak az országos fordítóirodával, hogy a szokásos 11-12 ezer forint helyett anyakönyvi kivonatnál, önköltségi áron, 3500 forintért vállalják a munkát. A várható nagy érdeklődésre tekintettel tervezik azt is, hogy telefonon, majd interneten is lehetővé tegyék az előzetes időpont foglalásokat. A kérelem kitöltése mintegy negyedórát vesz igénybe – mondta a kormánybiztos.

Semjén Zsolt közölte, hogy a honlapot belső fejlesztéssel dolgozták ki, az az államigazgatásnak egyetlen fillérjébe nem került.”

Forrás:
Honlap indult az egyszerűsített honosításról,Hírközpont, 2010. november 5.