Skip to main content
informatikaközigazgatási informatikatávközlés

Informatika a Társadalomért Konferencia – élő tudósítás

Szerző: 2010. november 12.november 15th, 2010No Comments

Miniszteri köszöntő és főelőadás
Dr. Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter


Közigazgatás reform készül a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM) ezt gyúrják majd össze a kormányzati informatikai stratégiával. Konkrét projektek indulnak: 112 bevetésirányítási rendszer, elkészült a projektterv és a menetrend. GSM-R folytatásáról is döntött a kormány (vasúti mobil távközlési rendszer), ezek a projektek eu-s forrásból finanszírozódnak. 23 kormányzati adatbázis konszolidációja is megkezdődik, mert az állampolgárok személyes adatainak kezelése nem lehet magáncég kezében. Ez átmegy állami kézbe, „Digitális megújítás” a stratégia neve. Fellegi fontosnak tartja, hogy a tartalom, a szolgáltatás vezérelje a fejlesztéseket, de emellett a szélessávon és a mobilitáson kell a hangsúlynak lennie…

Dr. Nyitrai Zsolt, infokommunikációs államtitkár, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Nyitrai elmondta, hogy újra kinyílt az Elektronikus Közigazgatási Operatív Program, lehet pályázni a projektekkel, összesen 53 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre. Megindult a 2011-13 tervezése. A szélessávú lefedettség megoldására még keresik a megoldást, várják a javaslatokat. A korábbi projektek közül egyeseket le kell állítani, másokat átalakítani, és újakat kel indítani. A vitairat fontos része az állami hatósági eljárások egyszerűsítése, és a háttérrendszerek konszolidációja.

Előadás a közigazgatás korszerűsítéséről
Vetési Iván, elnök, Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal

Közigazgatásban zajló átalakításról fog beszélni. Szerinte az ország szuverenitásának visszaszerzése a cél, a nemzeti adatvagyon nem lehet magánkézben. A „jó államban újra meg kell teremteni a demokratikus közjót szolgáló közigazgatást” – Vetési szerint ez egy Navracsics idézet. Magyary Zoltán program feladata a hatékony közigazgatás megteremtése, amelynek főbb pillérei a feladat, a személyzet, a szervezet és az eljárás.

Az első pillér a feladat:
A korábbi alapelveket egészítik ki. Elvárások az állammal szemben: eredményesség, értékarányosság, alkalmazkodóképesség, felügyelhetőség. Az alkalmazkodóképesség az egyik legfontosabb Vetési szerint. Működési elvárások: egységes közigazgatási vezetés és a szakmai politikai vezetés egyensúlyba hozása. A legfontosabb: az e-közigazgatás része a közigazgatási stratégiának. Az elmúlt időszakban az informatika megelőzte a közigazgatást ezért projekteket kellett leállítani. 15 megyei szintű dekoncentrált szervezet kerül be egy hivatalba, januártól elindulnak a kormányzati ablakok, azaz megindul az egyablakos közigazgatási ügyintézés.
Kerekasztal beszélgetés a kormány infokommunikációs politikájáról

Melyek az informatikai vállalkozásoknak a szükséges kitörési pontok?

Laufer Tamás IVSZ: iparági ösztönző elemeket egyszerűsíteni kell. Új piacokat kell találni, növelni kell a kkv-k értékesítési képességét. Minden második háztartásban halasztják az informatikai beruházásokat, ez komoly probléma, az állami szolgáltatások változtathatnak ezen.

Laufer Tamás IVSZ: 2012-re egyes ügyintézések esetében legyen kötelező az elektronikus út.

Nyitrai: a kötelezés mellett a kedvezményezés is jó megoldás lehet.
Vetési: tervezik a hatósági eljárások hozzáférésének fejlesztését, ilyen például a kormányablakok megnyitása járási szinten. A cél, hogy a folyamatok határozzák meg az elektronikus közigazgatási fejlesztéseket.

Gazdaságfejlesztés és Infokommunikáció
Moldován József, államtitkár, Kommunikáció és Információs Társadalom Minisztériuma, Románia

…Romániában is eljutottak az enterprise architecture technológia hasznosságának a felismeréséig.

A települési önkormányzatok informatikai és közigazgatás szervezési dilemmái

Tekler Vilmos: Hogyan hogyan jön össze az optimalizáció, az ésszerű központosítás a helyi érdekekkel? Helyi szinten összekeverednek az önkormányzati és az állami ügyek, de ezek kezelését szét kell választani. Az informatikai hátteret kell centralizálni ez segíti a szolgáltatások magasabb szintű megjelentetését. Kiemeli, hogy nincs külön eközigazgatás, egy közigazgatás és több szolgáltató csatorna van.

Virág Rudolf: a szervezetlenség és egységesség, párhuzamosság a legnagyobb probléma. Ezért zajlik most egy erős integráció. De ismét szét kell változtatni az államigazgatási és önkormányzati ügyeket. A 33 államigazgatási szervezetek esetében kellenek a sztenderdek, mert most ahány szervezet, annyi rendszer, sőt még szervezeten belül regionális különbségek is léteznek. Az önkormányzati tagoltság egy másik kérdés, ott is van tere az optimalizációnak.

Tekler az elektronikus kapcsolattartásról: az önkormányzatok meg tudnak felelni az elektronikus kapcsolattartásnak, kérdés, hogy mit értünk ez alatt. Milyen és mennyire hozzáférhető a szolgáltatás. Az önkormányzatok természetesen jelentősen különböznek. Vannak olyan konklúziók, amelyek levonhatóak. Az, hogy az állami feladatokat egy integrált hivatal fogja végezni, óriási lépés már önmagában is. A kormányhivatalok egységes ügyfél szolgáltatási szolgáltatást hoznak létre, az egyik legfontosabb.

Közigazgatási megoldások költséghatékonyan – panelbeszélgetés

Slamovics az EMC megoldását mutatta be, a virtuális magánfelhő a cégen belül, felhő, de zárt hálózat. Pajna a technológiák mellett a közigazgatási eljárások szabványosításáról beszélt, enélkül nem lehet a technológia sikeres a közigazgatásban, a folyamatos változáskövetés (pl jogszabályok) és a munkaszervezés átalakítás legalább ilyen fontos, a közigazgatásba így lehet bejuttatni a technológiát.

Az eKözig Zrt. 5 éve üzemeltet ASP megoldást önkormányzatok számára, 50 partnerük van már, ami mutatja az önkormányzatok számára is a megtakarítási lehetőségeket. Mintegy 3500 településen üzemeltetnek egyedi rendszert, amely ugyanazokat az adatokat szolgáltatja egységesen, de sokkal kevésbé hatékony, erőforrás pazarlóbb így üzemeltetni egy rendszert, mint akár asp-ben akár felhőben.

A beszélgetés az új technológiák előnyeiről szólt, milyen területeken milyen előnyök biztosíthatók. Felhő környezetben még nem működik Magyarországon önkormányzat. A felhő lehetővé teszi azt, hogy a bonyolult alkalmazások egy közös komplex rendszerben jelenjenek meg, mégis rugalmasan. ”

Forrás:
Informatika a Társadalomért Konferencia – élő tudósítás, digibiz.hu, 2010. november 11.