Skip to main content
közigazgatási informatika

Van még Magyarországnak (is) bőven teendője

Szerző: 2010. november 22.No Comments

„A Cyber Europe 2010 gyakorlat során egy olyan helyzetet szimuláltak, amikor a hackerek egyszerre több európai országban próbálják megbénítani a kulcsfontosságú online szolgáltatásokat. A támadás során az országok közötti internetes kapcsolat fokozatosan megszűnik vagy a sebessége a töredékére csökken, így a lakosság, a vállalkozások és az államigazgatás nem képes elérni az internetes szolgáltatásokat.

A gyakorlatot a tagállamok szervezték, az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA) és az unió Közös Kutatóközpontja (JRC) támogatásával. Összesen 22 harcoló tagállam és nyolc megfigyelő ország volt részese a gyakorlatnak, amelyet Athénből koordináltak: az ottani központban mintegy ötvenen próbálták elhárítani a több mint háromszáz szimulált támadást. A tagállamokban a nemzeti hálózatbiztonsági központok (Magyarországon a Puskás Tivadar Közalapítvány által működtetett CERT-Hungary) öszesen mintegy 80 szakértője hajtotta végre a központból kapott utasításokat. A teljes összeomlás elkerüléséhez a tagállamoknak szorosan össze kellett hangolniuk a tevékenységüket.
A CERT-Hungary dicsérettel zárta a gyakorlatot, de a próba rávilágított a problémákra is. „Van még Magyarországnak (is) bőven teendője az információbiztonsági incidenskezelési, a kritikus informatikai infrastruktúrák védelmi – kormányzati szintű – koordinációs eljárási szabályainak kidolgozásában, bizonyos nemzeti információbiztonsági funkciók kialakításában” – áll a CERT-Hungary közleményében.”

Forrás:
Megvédték Európát, Schopp Attila, IT Business, 2010. november 12.