Skip to main content
informatika

A felhők mögött

Szerző: 2010. november 25.No Comments

„A számítási felhők (cloud computing) térhódítása az utóbbi évek legmarkánsabb informatikai trendjeinek egyike. A jövőben még fontosabbak lesznek: rajtuk keresztül gyorsabban, könnyebben és olcsóbban jutunk hozzá egyre több és nívósabb szolgáltatáshoz.

A hardver és a szoftver gyors fejlődése, a kommunikációs lehetőségek drasztikus növekedése, a mind inkább hozzáférhető virtualizációs megoldások következményeként az információtechnológia olyan új működési modelljei jelentek meg, mint például a cloud computing. A modell az adott szervezeten, vállalaton belül és azon kívül is jól működik.

A jelenség rendszerint a világhálón található azon alkalmazásokra, fejlesztésekre, szolgáltatásokra utal, melyek legfőbb közös tulajdonsága, hogy nem a helyi számítógép erőforrásait használja; a virtualizáció és az absztrakció miatt a rendszer részletei, kezelése a végfelhasználó számára teljesen láthatatlanok maradnak. Az adatokat feldolgozó alkalmazások szintén az interneten találhatók, míg a felhasználó gépén csak kicsi, kliensalkalmazás fut.

Leegyszerűsödik a források kihelyezése (outsourcing) és igénybevétele, csökkennek/racionalizálódnak a karbantartási, rendszeradminisztrációs és energiaköltségek, a rendszerek, erőforrások stb. fel- és lefelé, horizontálisan és vertikálisan egyaránt sokkal jobban méretezhetők. ”

Forrás:
A felhők mögött, Ágensblog, 2010. november 25.