Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Gondnokság és hasznosság: az információ-alapú átláthatóság szakpolitikai elvei

Szerző: 2010. november 26.november 29th, 2010No Comments

A tanulmány elvi és gyakorlati szemszögből tárgyalja azoknak a törekvéseknek belső feszültségeit, melyek az információhoz való hozzájutás és az információ terjesztés segítségével próbálják növelni a kormányzat nyitottságát és átláthatóságát.

Az az elképzelés, hogy a demokratikus kormányzatoknak a kormányzottak számára nyitottaknak, hozzáférhetőeknek és átláthatóaknak kell lenniük, megújult hangsúlyt kap a kormányzati reformtörekvések és az információhoz való hozzájutás most alakuló, fejlett eszközeinek összekapcsolódásával. Bár ezek a kezdeményezések frissek, de máris aggasztó bonyolultságot mutatnak, tekintélyes vezetési, műszaki és politikai kihívásokkal. Számos hagyományos és újonnan megjelenő információpolitikai keretrendszer kínál útmutatót, különböző kutatási szempontokból megfogalmazva pedig az információra alapozott átláthatóság elterjesztésének problémáit és előnyeit taglalják. A Data.gov-val, mely a szövetségi kormányzat Nyílt Kormányzati Kezdeményezésének központi eleme, kapcsolatos kezdeti tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy két alapvető információpolitikai alapelv, a gondnokság és hasznosság, segíthet az információ-alapú átláthatóság elérést célzó törekvések vezetésében és értékelésében.

Forrás:
Stewardship and Usefulness: Policy Principles for Information-based Transparency, Sharon S. Dawes, Government Information Quarterly, Volume 27, Issue 4, Pages 377-383., October 2010, (pdf)