Skip to main content
gazdaságközigazgatási informatikatávközlés

A digitális kormányzati cselekvés jó kormányzása: Hogyan fordítsuk a lehető legjobban a javunkra az infokommunikációt?

Szerző: 2010. december 3.No Comments

Spanyolország nemzeti, információs társadalmi stratégiája, az Avanza Terv, erős ösztönzést adott az információs társadalom ügyének, több mint 9 milliárd eurót fektetve be különböző forrásokból.

Vajon ezek a fontos ráfordítások hozzájárultak-e a szélesebb értelemben vett társadalmi célokhoz, mint a közszektor modernizációja, az állampolgári bizalom növelése, munkalehetőségek teremtése, a gazdasági reform támogatása, az állampolgárok jólétének növelése és az igazságosság támogatása? A jelentés lajstromba veszi a Terv legfontosabb eredményeit és a megoldandó feladatokat, figyelemmel arra is, hogy a következő szakasza (2010-2015) hogyan tudja legjobban szolgálni a társadalom érdekeit. Különösen azt vizsgálták, hogy az Avanza Terv hogyan segítette az állampolgárok, vállalkozások és a közigazgatás integrációját a tudásgazdaságba. A vizsgálat szerint a következő területeken kell folytatni a megkezdett munkát: az IKT-eszközökhöz használata (és hozzáférés), az IKT-szektor növekedése, az e-kormányzati szolgáltatások fejlesztése.

Spanyolország és más OECD-országok tapasztalata szerint a hatékony politikai és irányítási feltételek megteremtése az információs társadalmi politikák sikerében megkerülhetetlen. A stratégiák hatásfokának javítása előfeltételezi ezeknek a feltételeknek folyamatos javítását. Ez lehet a potenciális koordinációs problémák feltárása; annak biztosítása, hogy a politikai cselekvés szakaszai a stratégiai célokat követik; vagy az értékelés és felügyelet javítása stb. Az Avanza Tervet esettanulmányként használva a tanulmány ezen tényezők fontosságára mutat rá a hatások és a ráfordítások hatékonyságának maximalizálása érdekében.

Forrás:
Good Governance for Digital Policies: How to Get the Most Out of ICT . The Case of Spain’s Plan Avanza, OECD Publishing, 220 oldal, ISBN: 9789264031104, 2010. november 2. (pdf)