Skip to main content
informatika

Adat, üzlet, tudomány

Szerző: 2011. január 10.No Comments

„…kialakulóban van egy új alkalmazott tudomány mely megpróbálja komplex módon kezelni és elemezni a megnövekedett adatmennyiséget. A hangsúly az alkalmazott jelzőn van, hiszen már napjainkban is vannak olyan cégek melyek adattudományi módszereken alapuló megoldásokat kínálnak, ezek közül próbálunk meg párat bemutatni.

Google Prediciton API
A legjobb példa arra hogy miképp lehet a gépi tanulás és a komputációs statisztika eredményeit mindenki számára hozzáférhetővé tenni a Google Prediction API-ja. Akinek van adata és hozzáférése az API-hoz, az rengeteg elemzési módszer közül választhat. Persze nem árt tudni programozni, de a belépés szintje folyamatosan csökken. A Google Spreadsheets-ben elérhető Google Apps Script-en keresztül is elérhető a szolgáltatás, így egy „mezei” táblázatkezelő elemző is igénybe veheti.

Az adat önmagában is aranyat ér
Ha végig gondoljuk hogy milyen adatokra lehet szüksége egy vállalatnak vagy éppen egy kormányzati szervnek akkor könnyű belátnunk hogy önmagában ezek beszerzése is nagy üzlet lehet. Pláne ha nem nyersen, hanem szépen kitisztítva, az elemzésekre előkészítve adjuk el az adatot.

Összegzés
Az adatoknak van piaca, főleg az adatelemzésnek. Hogy milyen ez a piac az a jövő zenéje, de mindenképpen érdekes és szép dolgok állnak előttünk. ”

Forrás:
Adat, üzlet, tudomány, Varjú Zoltán, Számítógépes nyelvészet blog, 2011. január 9.