Skip to main content
közigazgatási informatika

Észtország “kiberhadsereg” létrehozását fontolgatja

Szerző: 2011. január 12.január 17th, 2011No Comments

„Észtország fontolóra vette egy számítógépes szakemberekből álló katonai alakulat felállítását, hogy hatékonyan tudjon fellépni az állami létesítmények ellen irányuló jövőbeni kibertámadások esetén.

Mint Jaak Aaviksoo védelmi miniszter az NPR amerikai közszolgálati rádiónak minap adott interjúban elmondta, az ország számára rendkívül fontos, hogy egy tényleges nemzeti szükséghelyzetben – mint amilyen 2007 elején a feltehetőleg Oroszországból indított és a kormány honlapját ért hekkertámadás is volt – rendelkezésre álljon egy „ütőképes kiberhadsereg.

Észtország az internet lakossági alkalmazása terén élen jár a világban, a lakosság 80 százaléka pénzügyi műveleteit a világhálón át bonyolítja. A védelmi szaktárca vezetője az informatikusok sorkötelezettsége kapcsán elmondta: ez „egy lehetséges opció”, amire vonatkozóan egyelőre még nem született törvény. Aaviksoo ugyanakkor hozzátette, hogy az észt védelmi szövetségen (Kaitseliit) belül már most létezik egy olyan önkéntesekből álló egység, amely hétvégente rendszeresen végez hekkertámadások elleni védelmi gyakorlatokat. A „kiberhadsereg” létrehozásával Észtország úttörő lenne a világon. A balti országban jelenleg sorkötelezettség van érvényben, a sorköteleseket háború esetén hívják be katonai szolgálatra.”

Forrás:
Észtország „kiberhadsereg” létrehozását fontolgatja, HVG.hu, 2011. január 12.