Skip to main content
távközlés

2011 a mobilos hálózatfejlesztések éve

Szerző: 2011. január 24.január 30th, 2011No Comments

„Új fázisába ért a Telenor Magyarországnál a tavaly megkezdődött hálózati modernizációs folyamat. A cég a hétvégén lecserélte az első rádiós berendezéseit – megy a Nokia Siemens Networks és az Ericsson, jön a ZTE. Nem csak Törökbálinton van mozgolódás, a T-Mobile is készülődik.

A Telenor jelenleg is zajló hálózatfejlesztési projektje lesz az eddigi legnagyobb szabású ilyen jellegű művelet hazánkban, hiszen az új berendezések nem csupán arra szolgálnak, hogy az adathálózati oldalon fejlettebb technológiák bevezetéséhez, vagy nagyobb sávszélességet biztosító mobiladat-szolgáltatásoknak adjanak teret. A legkézenfekvőbb előny abból származik, hogy a ZTE úgynevezett multi-standard rádiós egységei egyszerre képesek 2G-s, 3G-s és – amennyiben a körülmények adottak lesznek – LTE technológiákkal kommunikálni (ez az úgynevezett software definied radio, vagy SDR).

Lapunk megbízható forrásból úgy értesült, hogy idén a Magyar Telekom is megkezdheti a hálózatfejlesztési munkálatokat, igaz a cég nem a Telenorhoz hasonló utat járja majd be, mivel csak a rádiós infrastruktúra elemeit érinti majd a modernizáció. A Telekom-tender eredménye egyelőre nem nyilvános, egy a HWSW-nek informálisan nyilatkozó felsővezető ugyanakkor korábban elmondta, hogy a pályázaton az összes ismert piaci szereplő elindult.

A Vodafone 2007-2008-ban egyszer már átesett egy hálózatfejlesztési folyamaton, akkor a Nokia Siemens Networks 3G-s hálózati elemeit váltották le a Huawei megoldásaira. A 2G-s hálózaton egyelőre továbbra is a Nokia Siemens Networks hálózati eszközeivel szolgáltat a Vodafone – az egyre korosodó hálózati elemek cseréje itt is rövidesen aktuálissá válhat.”

Forrás:
2011 a mobilos hálózatfejlesztések éve, Koi Tamás, HWSW.hu, 2011. január 24.