Skip to main content
közigazgatási informatika

Hírportál lett a kormany.hu

Szerző: 2011. január 25.No Comments

„A minisztériumi aloldalak egységesedtek, mint egy portál alrovatai. Ám ezek is inkább a kormányzati marketingnek, a szóvivői, kommunikációs funkció ellátására optimalizáltak. A minisztériumok elvesztették önálló url-jeiket, így például vagy megjegyezzük, hogy www.kormany.hu/hu/kulugyminiszterium, vagy a kormany.hu-ra kattintunk. A minisztériumonként egységes rovatstruktúrából az egyik legérdekesebb a Kulisszatitkok, igaz, az ott található hírhalmazból nem derül ki, hogy az miért kulisszatitok.

Online szakmai szempontból a legnagyobb probléma, hogy minden közérdekű információért külön kell kattintani, így például a minisztériumok elérhetőségeiért is aloldalakat kell kinyitni, igaz ez a probléma más külföldi kormányzati oldalon is jelentkezik. Amikor egy államtitkárság nevére kattintunk, akkor külön aloldalt kell kiválasztanunk, ha meg akarjuk ismerni a szervezetet vagy a felelősségi köröket. Itt is híreket, tulajdonképpen újságcikkeket találunk középen, de azt nem tudjuk meg, hogy pl. az adott államtitkárság milyen jogszabály előkészítésén fáradozik, és az milyen stádiumban van, vagy milyen ránk vonatkozó határidő közelednek. De lehet, hogy ez később megoldódik.

A közérdekű információkat, szolgáltatásokat gyakran a jobboldali oszlopban kis képek mögé rejtve találjuk meg. Így pl. a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium oldalán a meghirdetett pályázatokat csak akkor találjuk meg, ha eszünkbe véstük, hogy azok az Új Széchenyi Terv néven futnak, és megtaláljuk az oda vezető kis bannert.

Tény, hogy amennyiben alapvetően a kormányzatot érintő, a kormányzat munkájáról és a kormányzat által írt hírek terjesztése, a szóvivői, kommunikációs funkció kiterjesztése volt az alapkoncepció, a minisztériumi oldalak egységes megjelenítése mellett, akkor a portál teljesíti az elvártakat. Az egyelőre béta verzió véglegesítése során természetesen a fejlesztők eljuthatnak akár az állampolgárok gyorsabb kiszolgálásáig is, de ehhez a rovatstruktúrán, a nagyon nagy számú egymásból nyíló alrovatok és oldalak rendszerén mindenképpen változtatni kellene.

Mint azt Fekete Rajmund a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárságának a sajtómunkatára a Digibiz.hu megkeresésére elmondta, hamarosan a magyarorszag.hu-t is át kívánják alakítani, úgy hogy az oldal elsősorban az e-ügyintézés színhelyévé váljon. Ide, akárcsak a Kormany.hu oldalra a későbbiekben a könnyebb érthetőség kedvéért magyarázó leírásokat is mellékelnek majd néhány dokumentumhoz, így például törvényjavaslatokhoz és jogszabályokhoz.”

Forrás:
Hírportál lett a kormany.hu, digibiz.hu, 2011. január 24.