Skip to main content
közigazgatás: magyar

Ketyeg a bomba a vidéki Magyarországon

Szerző: 2011. február 15.No Comments

„Már az idén reformértékű átalakítások valósulhatnak meg az önkormányzatok működésével kapcsolatban, ezek részleteit azonban egyelőre homály fedi. Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára lapunknak erre a hétre ígért tájékoztatást. A megválaszolandó kérdések sokrétűek, hiszen egyszerre kellene kezelni az önkormányzatok eladósodottságából adódó problémákat és áttekinteni a helyhatóságok feladatait.

Döbbenetes frankadósság
Az államkincstár adatai szerint – amelyek az önkormányzatok által szolgáltatott adatokon nyugszanak – az önkormányzatok a tavalyelőtti állapot szerint összesen több mint 1200 milliárd forint kötelezettséget halmoztak fel.Ebben egyaránt megtalálható rövid és hosszú lejáratú hitel és kötvénykibocsátás is. A kimutatás szerint 330 milliárd forintot tesz ki a forinttartozás, a többi jellemzően euró- és svájcifrank-alapú, de elvétve akad más devizanemben kimutatott is. Ez az állomány persze mindent tartalmaz, így azokat a kölcsönöket is, amelyeket adott esetben csak évek múlva kell elkezdeni törleszteni. Az ugyanakkor mégiscsak aggodalomra ad okot, hogy a tartozások tetemes hányada, majdnem kétharmada euró- vagy svájcifrank-alapú – a helyhatóságok devizakitettsége tehát döbbenetesen nagy.

A problémakezelés másik eleme az önkormányzatok feladatkörét érinti. Azt már a választások lezajlása után hallani lehetett, hogy több feladatot is visszavesz majd az állam, így különösen a kórházak és iskolák fenntartását illetően várható változás. Az is elképzelhető, hogy az önkormányzatok csak helyhatósági munkát végeznek majd. Vagy azt is csak korlátozottan: a legkisebb települések esetében ugyanis megfontolandó, hogy a komplett önkormányzati struktúra – polgármester, testület, bizottságok, jegyzőség – helyett csak egy elöljáró képviselje a települést. Azt azonban még nem tudni, hány fő alatt kerülnének előtérbe az alternatív megoldások”

Forrás:
Ketyeg a bomba a vidéki Magyarországon, Napi Gazdaság, 2011. február 14.