Skip to main content
közigazgatás: magyar

Navracsics Tibor a közigazgatásról

Szerző: 2011. február 19.No Comments

„Az alkotmánybíróság a minap Alkotmányellenesnek minősítette a kormánytisztviselők indoklás nélküli elbocsátásáról szóló jogszabályt. Igaz, csak május 31-étől. Hogy fogják módosítani ezt a törvényt?

Mivel az Alkotmánybíróság kötelez minket a módosításra, mi ezt megtesszük. Terveink szerint június elsejétől fokozatosan kormánytisztviselői életpályát léptetünk életbe. Korábban is ez volt a tervünk. Ha az elbocsátások terén módosítanunk kell, akkor ezt megtesszük. Ehhez kötődik az értékelési rendszer: az indoklás nélküli elbocsátás lehetővé tételénél elsődleges szempont volt, hogy a státuszban maradás egyik feltétele a teljesítményértékelés legyen. Szeretnénk továbblépni és olyan kormánytisztviselői életpályát kialakítani, amely szociális ellátó rendszerét, anyagi támogatását illetően a korábbi köztisztviselői rendszerhez hasonlít, ám egy valamiben lenne új: ez pedig a hangsúlyos teljesítményértékelés. A közigazgatás közpénzből működik, és nincs túl jó anyagi helyzetben az ország, ezért azt gondoljuk, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a közigazgatásban a legjobban teljesítők dolgozhassanak.

Hány kormánytisztviselőt érint az indoklás nélküli elbocsátás?

Nem volt országos elbocsátási tervünk. Adataink szerint 4- 500 kormánytisztviselőt bocsátottak el az elmúlt kilenc hónapban. A szakszervezetek 800 főt említenek. A miénk pontos, a minisztériumoktól bekért adatokon alapul, de lehet, hogy a szakszervezeteknek más információs forrásaik vannak. Akár a 400, akár a 800 fő igaz, kilenc hónapra vetítve egy kormányváltás után ez nem sok. Semmiképpen sem lehet tisztogatásnak nevezni. Ez egy természetes csere. Ha belegondolunk, a korábbi miniszterelnöki hivatal profiljából adódóan sokkal politikaibb jellegűbb kormányzati alegység volt. Itt több olyan ember van, aki egy kormányváltás alkalmával távozik. Plusz a miniszteri, államtitkári kabinetek, ahol általában távozni szoktak a választások után. Ha ezeket összeadjuk, alig marad érdemi szám.

A kormányszóvivő a minap azt mondta, felszámolják „a tavalyi kormányváltáskor tapasztalt rendkívüli körülményeket ”. Tudom, hogy nem ön mondta, de mégis, mit jelent ez a mondat?

Ahogyan megismerkedtünk a közigazgatás akkori állapotával, azt láthattuk, hogy az elmúlt pár év szétziláltsága sok esetben gyakorlatilag memóriavesztést okozott a közigazgatásban. Ügyeket hanyagoltak el, tisztázatlanok voltak hatáskörök, teljesen kusza irányítási viszonyok vártak ránk. Ahogyan a megyei kormányhivatalok létrehozásához szükséges intézményi integráción dolgoztunk, világossá vált, hogy megyei államigazgatási szinten is kaotikus viszonyokat örököltünk. És míg a piacon jó, ha váratlan események történnek, addig a közigazgatásban ez ritkán pozitívum. Itt a rutinszerű működésen van a hangsúly, mi pedig ennek a kereteit próbáljuk most kialakítani. ”

Forrás:
Navracsics: lesznek komoly viták, Orosz Györgyi, Figyelő, 2011. február 18.