egészségügyközigazgatási informatika

Nyílt rendszerű szoftverek az Országos Vérellátó Szolgálatnál

Szerző: 2011. február 23.február 26th, 2011No Comments

„A korábbi decentralizált rendszer helyett egy új, Linux alapú, outsource formában üzemeltetett vékony kliens architektúra került kialakításra, amellyel kisebb költséggel és központilag felügyelhető az OVSZ 24 telephelyének 800 munkaállomása (ennek 20 százaléka laptop és egyéb mobil eszköz). További jelentős megtakarítást eredményezett a szervezet számára több licencdíjas szoftver lecserélése nyílt forráskódú megoldásokra, pl. az OpenOffice.org Novell Edition termékre.
„A költséghatékonyság, mint a fejlesztés elsődleges szempontja, többféle módon is megvalósult. A termékek oldalán egyrészt 30 százalékkal csökkentek a korszerű hardverek beszerzésének költségei a vékony kliens architektúra révén, másrészt jelentős, hosszú távú megtakarításokkal számolhatunk, hiszen a nyílt forráskódú szoftvereknek nincs licencdíja, költsége csak a kapcsolódó szolgáltatásoknak van. A szolgáltatások oldalán az IT- outsourcing előnyeként csökkentek az üzemeltetés költségeink, a Novell helpdesk szolgáltatása pedig a meghatározott SLA-knak megfelelő magas szinten működik, gyors válaszidővel. Az egy munkaállomásra jutó üzemeltetési költségünk töredéke lett a korábbinak, miközben a megszokott, Európai Uniós színvonalon biztosítjuk a hazai vérellátás folyamatosságát” – mondta Dr. Miskovits Eszter, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója.
Az OVSZ a közelmúltban egy új szakrendszert, vezetett be, az eProgesa-t, amely Európa és a világ több országában használt, a vér útját leképező szakmai rendszer. Az új szakrendszer bevezetésével jelentősen megnőttek a rendszer igényei. Az új rendszer kialakításához és üzemeltetéséhez olyan partnert kerestek, aki költséghatékonyan, és biztonságosan meg tudja valósítani az új vékonykliens architektúra országos szintű kiépítését és támogatását.”

Forrás:
Nyílt rendszerű szoftverek az Országos Vérellátó Szolgálatnál, Prim Online, 2011. február 22.
Nemzetközi színvonalú vérellátás nyílt forráskódú alapokon az Országos Vérellátó Szolgálatnál, Novell, 2011. február 22.