Skip to main content
informatika

Cloud computing és adatvédelem – vagyis annak hiánya

Szerző: 2011. március 31.No Comments

Cloud Computing, avagy mi, hol van és miért?
Egyre több adatot tárolunk a felhőben. Képeink, zenéink, videóink, e-mailjeink, személyes és céges adataink tárolódnak valahol a világon egy szerveren. Mi a cloud computing, hogyan válik szervesen életünk részévé, és milyen hatással lesz életünkre adatvédelmi szempontból?

Cloud computing vs. adatfeldolgozás
A mai napon a Médiapiac 2011 konferencián tartok előadást a témakörben.

A cloud computing vagy magyarul számítási felhő lényegében egy olyan kiszervezett informatikai szolgáltatás, amelynél a kiszervezés nem kötődik egyetlen földrajzi helyhez, egyetlen számítógéphez, hanem az adatok valahol, a sok szerver által alkotott “felhőben” vannak.

A felhasználó egy kis teljesítményű eszközzel, akár egy mobiltelefonnal kapcsolódik a szolgáltatóhoz, amelynek szerverei nagy számítási és háttértároló kapacitással rendelkeznek.

A szolgáltatás maga lehet egy webmail, egy távoli szöveg- vagy táblázatszerkesztő, video és fényképmegosztó, közösségi oldal, de egyre több cég is számítási felhőt használ erőforrásai hatékony kihasználására.

A cloud computing adatvédelmi kérdései
A cloud computing egy speciális adatfeldolgozásnak tekinthető, ahol az adatfeldolgozó cég és szolgáltatás számos paramétere ismeretlen. Az adatvédelmi törvény adatfeldolgozásra vonatkozó szabályai azonban szinte alkalmazhatatlanok.”

Forrás:
Cloud computing és adatvédelem – vagyis annak hiánya, Dr. Kulcsár Zoltán, Adatvédelmi szakértő blog, 2011. március 30.