Skip to main content
közigazgatás: magyar

Megduplázódott az állami intézmények adóssága

Szerző: 2011. április 27.május 2nd, 2011No Comments

„Hatalmas, 37,9 milliárd forintos lejárt adósságot görgetnek maguk előtt egyes költségvetési intézmények a Magyar Államkincstár adatai szerint. A Blikk által közölt számok szerint a hátralékból csak bő egymilliárdot tesz ki a köztartozás.

A legnagyobb hiányt a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala halmozta fel, a 7,3 milliárdos tartozás szerintük abból adódik, hogy 2003 óta nem kapnak annyi pénzt, amennyi fedezi a működésüket. Ők – írja a Blikk – a megoldás kulcsát a kiszervezett feladatok visszavételében és a szerződések újratárgyalásában látják, bár ezek mellett helyzetükön a 4 milliárdos, megszavazott állami támogatás is jelentősen segít. A Honvédkórház – Állami Egészségügyi Központ – szerint a finanszírozás alultervezése miatt 6,3 milliárd forintnyi elmaradást görget maga előtt, és hasonló okok miatt halmozott föl 5,7 milliárdot a Pécsi Tudományegyetem is.

Az adatokból az is kitűnik, hogy a Pest megyei Rendőr-főkapitányság is jelentős, 251 milliós adósságot görget maga előtt, miközben Ármós Sándor megyei főkapitányt április 18-án annak nyomán váltották le, hogy körlevélben rendelt el megszorításokat, majd visszavonni kényszerült levelét, felettesei szerint ugyanis hibás gazdasági adatokból vontak le téves következtetéseket. A Blikk cikke szerint a Pest megyei Rendőr-főkapitányság 251 millió forintos tartozása nagyobb, mint a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságé (237 millió) és a Bajai Eötvös József Főiskoláé (150 millió).
A teljes adósságállomány bő egy év alatt megduplázódott, aminek nagy része az egészségügyi intézményeknél gyűlt fel.”

„Megkérdeztük a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot, mi az oka az egyre növekvő adóssághegyeknek, s reménykedhetnek-e pluszforrásokban a bajban lévő intézmények. A tárca szerint az áldatlan állapotok oka, hogy elődeiktől „nagyon nehéz örökséget” kaptak. Ezért sok területen a működést át fogják szervezni, hogy az fenntartható legyen és ne növelje az eladósodottságot. ”

Forrás:
Blikk: megduplázódott az állami intézmények adóssága, HVG.hu, 2011. április 27.
38 milliárd a lejárt tartozásuk, Blikk.hu, 2011. április 26.