Skip to main content
közigazgatás: magyar

Navracsics Tibor a közigazgatás átszervezéséről

Szerző: 2011. május 1.No Comments

„Az év második felében lesz új önkormányzati törvény
Mint Navracsics Tibor a Hírös.index kérdésére elmondta, az új önkormányzati törvény kapcsán a szerepe formális, hiszen a minisztériumok törvényalkotási terveit gyűjtik össze, és ezt mint a koordinációért felelős miniszter továbbítom a házelnöknek. Az önkormányzati törvény kapcsán a belügyminisztérium azt jelezte, hogy az év második felében fogja megtárgyalni az országgyűlés az önkormányzati törvényt. Most folyik az előkészítése, folynak az egyeztetések, de a normaszöveg a becslése alapján valamikor a nyáron válhat ismertté, így az év második felében fogja azt az országgyűlés elfogadni, mint sok más az alkotmány kapcsán beharangozott több más sarkalatos törvényt is.

A miniszterelnök helyettes a régiós államigazgatási szervek jövőjét firtató kérdésünkre leszögezte, hogy a kormány a fő szabály szerint a megyei államigazgatást szeretné visszaállítani. Azért fő szabály szerint, mert vannak bizonyos atipikus szervek, amelyek nem megyei keretekben fognak működni. Mint például a környezetvédelmi, vagy vízügyi hatóságok, amelyek vagy nemzeti parkokhoz kötődnek, vagy vízgyűjtő területekhez.

Az önkormányzat a vagyon és a feladat
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes az egyik legkényesebb kérdésre, ami az önkormányzati vagyon jövőjét firtatta, határozottan azt válaszolta: „Az önkormányzati vagyon esetében a feladathoz rendelt vagyonnál, a vagyonnak követnie kell a feladatellátást. Egyéb részeknél pedig meg kell tartani, az önkormányzati autonómia része az önkormányzati vagyon. … „”

Forrrás:
Navracsics elégedett a Bács-Kiskun megyei kormányhivatal munkájával, Hírös.index, 2011. április 29.