Skip to main content
távközlés

Nem akar internet-lekapcsolásokat az EU

Szerző: 2011. május 2.No Comments

„Az Európai Bizottság egyértelművé tette, hogy nem támogatja az úgynevezett Kill-switch eljárásokat, viszont cserébe nagyobb együttműködési készséget vár el az internetszolgáltatóktól.
Az Euractiv portál tudósítása szerint az Európai Bizottság semmilyen körülmények között nem támogatja a Kill-switch eljárások végrehajtását, vagyis az internet vészhelyzetben való lekapcsolását. „Az Európai Bizottság az IT-hálózatok részben vagy teljes egészben való lekapcsolását nem tekinti a biztonsági problémákra adandó megfelelő és kiegyensúlyozott reakciónak” – olvasható az anyagban.

A Kill-switch eljárást elsősorban az Egyesült Államok, a NATO és Ausztria támogatja, Svájc elképzelhetőnek tartja, míg Ausztrália ellenez egy ilyen megoldást. Magyarországon szintén létezik egy olyan rendelet, ami lehetővé teszi az internet lekapcsolását. A Kill-switch támogatói szinte utolsó védelmi vonalként tekintenek az eljárásra, mondván: így biztosan ki lehet védeni a kritikus infrastruktúrák elleni online támadásokat. A megoldás bírálói ezzel szemben úgy vélik, hogy a Kill-switch alkalmazása az internet szabadságát veszélyezteti és attól tartanak, hogy az elnyomó rezsimek bármikor felhasználhatják az internetcenzúra elősegítésére, kiépítésére, erősítésére és legalizálására.

Robert Madelin, az Európai Bizottság információs társadalmakért és médiaügyekért felelős főigazgatóságának vezetője ugyanakkor cserébe azt kéri az internetszolgáltatóktól, hogy működjenek együtt az igazságügyi szervekkel és a jövőben nagyobb felelősséget vállaljanak. Sőt, úgy ítélte meg, hogy ha szükséges, akkor az internetszolgáltatókat rá kell venni arra, hogy bizonyos honlapokat elérhetetlenné tegyenek a világhálón.”

Forrás:
Nem akar internet-lekapcsolásokat az EU, Berta Sándor, SG.hu, 2011. május 2.