Skip to main content
közigazgatás: magyar

Ha valamit lehet bonyolultan is csinálni…

Szerző: 2011. május 11.No Comments

„Elképesztő akadályokat gördítenek a magyar hatóságok azon külföldiek elé, akik Magyarországon szeretnének jogosítványt szerezni. Az abszurd eljárás miatt több autós iskola is komoly bajba került, a külföldiek pedig megalázónak érzik a helyzetet.

„Egy kínai tanulónk a Sorbonne egyetemen végzett Franciaországban. Ahhoz, hogy magyar jogosítványa legyen, a fordíttatás költségei után, hatvanezer forintért el kell ismertetnie az egyetemi diplomáját. Ezt csak úgy ismerik el, ha leadja a vízuma, útlevele, lakcímkártyája, tartózkodási engedélye, diplomájának hiteles fordítása, tantárgylistája, leckekönyve másolatát. Már csak 60-90 napot kell várnia és jelentkezhet az első KRESZ-vizsgájára!” – fakadt ki a hvg.hu-nak az egyik fővárosi autós iskola vezetője. A kínai tanuló esete sajnos nem egyedi: egy idén hatályba lépő jogszabály miatt mindenki hasonló procedúra elé néz, aki iskoláit külföldön végezte el, de Magyarországon akarja letenni a jogosítványhoz szükséges vizsgákat. Így érintettek például az Erdélyből érkező magyarok éppúgy, mint az itt élő kínaiak, franciák, amerikaiak.

Bár hivatalos források nem erősítették meg a hvg.hu-nak, de úgy tudjuk, a külföldiek jogosítványszerzését ellehetetlenítő jogszabályt arra „reagálva” alkották meg, hogy tavaly – tolmácsok segítségével – analfabéta románok jutottak autóvezetői engedélyhez Magyarországon. Csakhogy a mostani rendelkezéssel nem csak az efféle visszaéléseknek vetettek gátat, de a becsületes többség jogosítványház jutását is megakadályozzák.

Az, hogy a jogosítvány megszerzését alapfokú iskolai végzettséghez kötik, nem újdonság. Régebben a tanulónak – büntetőjogi felelőssége tudatában – mindössze egy papírt kellett aláírnia arról, hogy megvan az alapfokú végzettsége (általános iskolája), a jelenlegi szabályozás szerint most már az erről szóló oklevelet is be kell mutatnia. Persze ha az általános iskolai bizonyítványa már nincs meg, akkor egy felsőbb fokú oklevél éppúgy megteszi, legyen az akár érettségit vagy diplomát igazoló papír. Mindez azonban csak a magyarországi iskolát végzettekre igaz, a többiek keserves eljárás elé nézhetnek.

A külföldiek (illetve az iskoláit külföldön végzők) esetében ugyanis nem elég az, ha oklevelük hiteles fordítását bemutatják, idén márciustól már az iskolájukat (legyen az általános iskola vagy egyetem) is el kell ismertetni az Oktatási Hivatallal (OH). Így fordulhat elő az az abszurd helyzet, hogy egy Yale egyetemet végzett amerikaitól, akinek a diplomája a zsebében van – annak érdekében, hogy az alapfokú iskolájának meglétéről a magyar hatóság meggyőződjön – az egyetemi tantárgylistáit is bekérik.”

Forrás:
Alázzuk a külföldieket jogsi-ügyben, Dezső András, HVG.hu, 2011. május 10.